2019. február

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
kulturliget eseménynaptár


Táncoltam, alkottam - In memoriam Kricskovics Antal

2018. május 13. 17:00

Tisztelt Vendégeink,

Az előadásra minden hely elkelt,
sajnos nem tudnunk több regisztrációs igényt fogadni.

Megértésüket köszönjük!

Figyelmükbe ajánljuk május 18-án a Magyar Állami Népi Együttes bemutatóját:

http://www.kulturliget.hu/szinhaz/megidezett-karpatalja---magyar-allami-nepi-egyuttes/2018-05-18

Kérjük, az alábbi térképen jelölt irányból, az MLTC pálya felől, a főbejáraton keresztül közelítse meg intézményünket! 

 

Táncoltam, alkottam

In memoriam Kricskovics Antal

A XVI. kerület díszpolgára emlékére

 

 

Kricskovics Antal 1929. február 19-én született Garán, Zomborcsevics Márta és Kricskovics Gergely bunyevác szülők gyermekeként. Középiskolai tanulmányainak befejezése után Budapestre került, a Testnevelési Főiskolára. A sikeres diplomázás után felvételt nyert az akkor hivatásos SZOT Együttesbe Molnár Istvánhoz, majd meghívást kapott a zágrábi Lado Horvát Állami Együttesbe, ahol három évig táncolt és koreografált. Gyűjtőmunkáját a volt Jugoszláviában kezdte Dr. Ivan Ivancsan néprajzkutató, koreográfus barátja segítségével, ahonnan rengeteg gyönyörű, eredeti anyaggal a birtokában tért haza Magyarországra.

1959-ben megalapította a Magyarországi Nemzetiségek Központi Táncegyüttesét (a mai Fáklya Horvát Művészegyüttes), melyet haláláig, töretlenül vezetett, irányított. Gyűjtőmunkáját itthon folytatta a délszlávok (horvátok, szerbek, szlovének) lakta országrészeken Vujicsics Tihamérral, aki a zenei anyagot térképezte fel. Emellett számos szlovák, német és román gyűjtése is van ebből az időszakból. A magyarországi görögök együttesét szintén 1959-ben alapította Beloiannisz görög faluban és Budapesten a Paparigasban. l5 éven át párhuzamosan vezette a görög és a nemzetiségi együtteseket. 1959-től a budapesti Szerb-horvát Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára lett, majd 1976-tól 1989-ig a hivatásos Budapest Táncegyüttes művészeti vezetői feladatát látta el. Ezután nyugdíjba ment, de alkotói munkáját intenzíven folytatta, hiszen évente új művekkel mutatkozott be a Fáklya Horvát Művészegyüttessel.

A budapesti Horvát Iskolában felesége, Szilcsanov Mária, a Kricskovics Antal által kidolgozott tanmenetből tanítja a néptánc szeretetére a diákokat óvodás kortól- érettségiig heti egy tanórában, majd szakkör formájában, három csoportban, alsó- felső tagozatban és gimnáziumban.

Kricskovics Antal 1996-ban a Pécsi Horvát Színház Örökös Tagja lett, 2000 óta a Magyar Táncművészeti Főiskola Címzetes Tanárának nevezték ki. Az 50 éves művészi pályája alatt dolgozott a Pécsi Balettnél, a Honvéd Művészegyüttesnél, a Magyar Állami Népi Együttesnél, a Duna Művészegyüttesnél, a Közép-Európai Táncszínháznál, illetve számtalan amatőr társulatnál. Alkotásainak nagy része a folklór és a korszerűség jegyében születtek, az egyetemes táncművészet szolgálatában.

Legfontosabb alkotásai:

Kilencen voltak, Szkopje '63, Iphigeneia, Elektra, Oresteia, Pygmalion, Antigone, Dionüszosz, Tékozló fiú, Triptichon a háború és békéről, Carmina burana, Relációk 1, 2, 3, Orpheus és Euridike, Sisyphus, Ruzsicsalo, Pólusok, Sabat Mater, Jób, Prometheus, Coriolanus, Paris almája, Agnus Dei, Ruth, Makar csudra, Médea, Eszter imája, Ráckevi ballada, Allegro barbaro, Mise, Magány, Bunyevác lakodalom, Sokác lakodalom, Gradistyei Iakodalom, Dodole, Égi jel, Gemmák, Napmadarak, Szulamit, Judit és Holofemész, Lucidum Intervallum, Héjanász az avaron, Üvöltő Dervisek

 

Kitüntetései:

-1971. A Magyar Népköztársaság Érdemrend Bronz fokozata

-1976. Erkel Ferenc -díj

-1979. A Magyar Népköztársaság Munka Érdemrend Ezüst fokozata

-1984. SZOT -díj

-1989. A Magyar Népköztársaság Érdemes Művész díja

-1995. A Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztje

-2004. Kisebbségekért- díj

-2005. Magyar Köztársaság Tisztikereszt Kitüntetés

-2005. Életműdíj

-2006. Díszpolgár XVI. kerület

-2009. EuroPAS Magyar Táncdíj

 

Résztvevő együttesek:

Garai Bunyevác Hagyományőrző Együttes
Fáklya Horvát Művészegyüttes                       
„Régi Fáklya Együttes”                                                                       
Tököli Délszláv Táncegyüttes                           
Tököli Hagyományőrző Együttes                   
Tököli Rác Férfikórus                                                           
Kolo Zenekar                                                                                         
Közép-Európai Táncszínház                                                             
BM Duna Művészegyüttes    

 

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet az info@kulturliget.hu e-mail címen várunk, név, darabszám és elérhetőség megjelölésével.        

 

            

Kategória

Színház