2023. szeptember

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
kulturliget eseménynaptár


Világutazók - Ozsváth Gergely (Mentha)

2022. április 07. 18:00

április 7. csütörtök 18:00

 

Vendégünk:

Ozsváth Gergely (Mentha)

magyar rapper,
az első kalandor a bajkonuri űrállomáson

Az előadóval
Csapody Kinga
író, kiadóvezető-főszerkesztő beszélget

 

Az előadás alatt megtudhatjuk, hogy Kazahsztán végtelen sztyeppéitől milyen út vezetett Lisszabonig a nagy felfedezők városáig.

   

“Amikor megtudtam, hogy ott áll két űrhajó a sivatag közepén, nem is volt többé kérdés számomra, hogy el kell jutnom Kazahsztánba és hogy a Bajkonur a nagy cél. Hihetetlen az, hogy közel 30 éve ott alszik egy olyan legendás, csúcsszuper űrhajó, ami kétszer is megkerülte a földet legénység nélkül. A sivatag közepén ... Magával ragadt ez az egész sztori, onnantól, hogy tudomásom lett róla, ezzel feküdtem és ezzel keltem.”
Ozsváth Gergely.

Ozsváth Gergely (Mentha) mesél az 50 kilós hátizsákos gyalogtúrával megtett 40 kilóméteres veszélyes sivatagi útról a szigorúan őrzött katonai űrbázisig, a 8 órás titkosszolgálati kihallgatásról és legújabb utazásaikról. Kazahsztánt követően kalandoraink megérkeztek Európa legeslegvégébe a portugáliai urban dzsungelbe. Több lelakott és elhagyatott épületen fedezték fel, ahogyan a természet újra utat tört magának, kialakítva ezzel a burjánzó növényzet és portugál építészet különös szimbiózisát.

Szeretettel várjuk az izgalmas kalandra vágyókat!

Gyere, töltődj fel egy nem mindennapi történettel, és tapasztald meg a pusztuló épített örökség sajátos szépségét!     

Program hossza: kb. 90 perc

Jegyár: 1000 Ft     

Ozsváth Gergely (Mentha) azon sokoldalú előadók közé tartozik, akik nem csak a zenében képesek nagyot alkotni. Aki követi a rapper Instáját, az nem csupán a 2001 óta alkotó Hősök formáció életébe nyerhet betekintést, hiszen jó ideje már, hogy a turizmus egy rendhagyó formája, az urbex világa jelenti Mentha egyik legfőbb fotó témáját. Szabadidejében az elhagyatott, turisták számára tiltott, különleges helyszíneket fedez fel és fényképez a világban. Mentha társa IKE (Moravetz Ákos) oldalán vágott neki az egyedi fotókiállításhoz anyagot szolgáltató kalandnak. Nem mindennapi hobbija hódolatául személyesen nézték meg és másztak be a kazah sivatagban található Bajkonur űrállomás- Buran nevű űrhajójába. Az orosz űrprogram központjának számító kazahsztáni objektum csak 40 kilométeres sivatagi gyalogtúrával közelíthető meg, úgy is csak lopakodva és nagy elővigyázatossággal, ugyanis a környéket a katonák 1992 óta szigorúan őrzik. 2019. szeptember 28-án barátjával első magyarként sikerült bejutniuk a bajkonuri űrhajó hangárba. A páros ugyan lebukott, az orosz katonák elvették telefonjukat, kitörölték képeiket, de mivel a fiúk szerencsére időben cselekedtek így is sok izgalmas anyagot sikerült megőrizniük. Az itt készített felvételek bejárták a magyar sajtót. Az 1 éves jubileumi alkalomból 2020 október 27-én ezekből láthattunk két héten keresztül egy fotókiállítást Budapesten, a Telep Galériában.                                         

 

 

Kategória

Mindenmás

 

 

1000 Ft  

 Online jegyvásárlás: