2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Világutazók - Farkas Bertalan - Teltház!

2022. március 31. 18:00

Tiszteld Érdeklődők!

Az előadásra minden jegy elkelt,
a helyszínen sem lesz jegyárusítás!

 

 

március 31. csütörtök 18:00

Vendégünk:

Farkas Bertalan

Az Űrhajózás világnapja alkalmából
Farkas Bertalan űrutazása
és az első magyar űrrepülés története

 

„Megváltoztatja az ember életét, gondolkodásmódját. Aki a világűrt megjárja, felelősségérzetet jelent számára, és szeretnék mindent elmondani azoknak az embereknek, akik ennek a csodálatos dolognak a közelébe sem kerülnek.” Farkas Bertalan gondolata

Farkas Bertalan az első magyar kutató űrhajós, vadászpilóta gyerekkorában focistának vagy mérnöknek készült, ám a szolnoki Kilián György Repülőműszaki Főiskolán egy osztálytársának köszönhetően szembejött vele a vadászpilótaság ötlete. Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke lett, majd vadászrepülő-pilótaként jelentkezett az űrhajós kiképzésre. Így indult el az úton az űr felé. Beválogatása után két évig képezték a feladatra a szovjet Csillagvárosban. 1980. május 26. és június 3. között az Interkozmosz szovjet űrprogram keretében egy 8 napos űrrepülést hajtott végre Valerij Kubaszov parancsnok társaságában. 

Népszerűsége mindmáig töretlen, előadásokat tart interjúkat ad, és aktívan részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében és a hazai űrtevékenység irányának formálásában. Megismerhetjük Farkas Bertalan gyermekkorát, a vadászpilótává válás folyamatát, azt az élethosszig tartó csodás élményt, amelyet a felkészülés, az űrrepülés és a visszatérés során átélt. „Azt szokták mondani, az első, az egyetlen és az utolsó magyar űrhajós vagyok. Az első, az tény, a másodikra azt mondom, egyelőre, de az utolsó nem szeretnék lenni” – mondja Farkas Bertalan, aki nagy reményeket fűz ahhoz, hogy újabb magyar űrhajós veszi célba a csillagokat.

Farkas Bertalan, az első és egyelőre utolsó magyar űrhajós nagyon izgalmas beszélgetéssel, történetmeséléssel érkezik nyolcnapos űrutazásáról. Az oda vezető kemény, embert próbáló felkészülésről, bátorságról, készenlétről, félelmekről valamint a magyar űrrepülés és a hazai űrkutatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről. 


Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel Farkas Bertalan kozmikus utazásának története és kulisszatitkai!

Kedves Vendégeink,

a programon  könyvárusítás nem lesz,
kérjük, ha dedikáltatni szeretnének az előadóval, akkor hozzanak magukkal könyvet.

Megértésüket köszönjük!

Program hossza: kb. 90 perc

 

 

Kategória

Mindenmás