2022. október

Szo
1
V
2
H
3
K
4
Sze
5
Cs
6
P
7
Szo
8
V
9
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
Szo
15
V
16
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
P
21
Szo
22
V
23
H
24
K
25
Sze
26
Cs
27
P
28
Szo
29
V
30
H
31
kulturliget eseménynaptár


Világutazók - Farkas Bertalan - Teltház!

2022. március 31. 18:00

Tiszteld Érdeklődők!

Az előadásra minden jegy elkelt,
a helyszínen sem lesz jegyárusítás!

 

 

március 31. csütörtök 18:00

Vendégünk:

Farkas Bertalan

Az Űrhajózás világnapja alkalmából
Farkas Bertalan űrutazása
és az első magyar űrrepülés története

 

„Megváltoztatja az ember életét, gondolkodásmódját. Aki a világűrt megjárja, felelősségérzetet jelent számára, és szeretnék mindent elmondani azoknak az embereknek, akik ennek a csodálatos dolognak a közelébe sem kerülnek.” Farkas Bertalan gondolata

Farkas Bertalan az első magyar kutató űrhajós, vadászpilóta gyerekkorában focistának vagy mérnöknek készült, ám a szolnoki Kilián György Repülőműszaki Főiskolán egy osztálytársának köszönhetően szembejött vele a vadászpilótaság ötlete. Szovjet Repülőműszaki Főiskola növendéke lett, majd vadászrepülő-pilótaként jelentkezett az űrhajós kiképzésre. Így indult el az úton az űr felé. Beválogatása után két évig képezték a feladatra a szovjet Csillagvárosban. 1980. május 26. és június 3. között az Interkozmosz szovjet űrprogram keretében egy 8 napos űrrepülést hajtott végre Valerij Kubaszov parancsnok társaságában. 

Népszerűsége mindmáig töretlen, előadásokat tart interjúkat ad, és aktívan részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében és a hazai űrtevékenység irányának formálásában. Megismerhetjük Farkas Bertalan gyermekkorát, a vadászpilótává válás folyamatát, azt az élethosszig tartó csodás élményt, amelyet a felkészülés, az űrrepülés és a visszatérés során átélt. „Azt szokták mondani, az első, az egyetlen és az utolsó magyar űrhajós vagyok. Az első, az tény, a másodikra azt mondom, egyelőre, de az utolsó nem szeretnék lenni” – mondja Farkas Bertalan, aki nagy reményeket fűz ahhoz, hogy újabb magyar űrhajós veszi célba a csillagokat.

Farkas Bertalan, az első és egyelőre utolsó magyar űrhajós nagyon izgalmas beszélgetéssel, történetmeséléssel érkezik nyolcnapos űrutazásáról. Az oda vezető kemény, embert próbáló felkészülésről, bátorságról, készenlétről, félelmekről valamint a magyar űrrepülés és a hazai űrkutatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről. 


Szeretettel várunk mindenkit, akit érdekel Farkas Bertalan kozmikus utazásának története és kulisszatitkai!

Kedves Vendégeink,

a programon  könyvárusítás nem lesz,
kérjük, ha dedikáltatni szeretnének az előadóval, akkor hozzanak magukkal könyvet.

Megértésüket köszönjük!

Program hossza: kb. 90 perc

 

 

Kategória

Mindenmás