2022. május

V
1
H
2
K
3
Sze
4
Cs
5
P
6
Szo
7
V
8
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
P
13
Szo
14
V
15
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Szo
21
V
22
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Szo
28
V
29
H
30
K
31
kulturliget eseménynaptár


Tanáromra emlékezem

2022. március 10. 18:00

március 10. csütörtök 18.00

Szeretettel meghívjuk Önt, kedves családját és barátait

Papp Albert 
festőművész, főiskolai docens és

Szabóné Mákos Margit
festőművész

Tanáromra emlékezem

című kiállításának megnyitójára.

 

Megnyitja:
A. Bak Péter, művészeti író

Közreműködik:
Barát István és Keresztes Barna gitárral és dobbal

A kiállítás megtekinthető 2022. május 15-ig a Kamara Galériában.

 

Tanáromra emlékezem - Papp Albert művésztanár és Szabóné Mákos Margit festőművész és tanítvány közös kiállítása

A művész és tanítványa közötti kapcsolat évtizedekre visszamenő és a Tatabányai Bányász Képzőművész Kör nyári alkotótáboraiból indult.

Az alkotótáborokra a plein air festészet volt a jellemző. Mindenki kiment a festőállványával a szabadba, s ott készültek az alkotások. Papp Albertet rajongók sokasága vette körül, hogy elleshessenek valamit a technikájából. Ő mindig szívesen magyarázott, tanított, ötleteket adott. Senkire nem akarta a saját szemléletét ráerőltetni. Engem, a tanítványt mindig izgatott az absztrakt. Sokszor kértem tőle tanácsot. Annak ellenére, hogy az ő szemléletével ellentétes volt ami nem a valósághűen ábrázolta a világot, nem próbált lebeszélni az elképzeléseimről. Rám olyan erősen hatott tanárom szemlélete, hogy egy-egy absztrakt próbálkozást követően mindig visszatértem a plein air-hez. Halála után A. Bak Péter festőművész alkotótáboraiban ismerkedtem meg mélyebben az absztrakt festészettel.

Jelen, közös kiállításunkra viszont azzal a szándékkal hozom el az utóbbi néhány évben készült lírai absztrakt alkotásaimat, hogy ezzel lezárhassak egy fejezetet. Kipróbáltam, élveztem a fantázia vezette alkotótevékenységet, de már a fejemben kialakulóban van valami új, ami a plein air és az absztrakt között helyezkedik el, s talán ez lesz számomra a jövő útja.

Sajnos tanárom ezt a kiállítást már nem láthatja, de én úgy érzem, hogy az ő alkotásai társaságában, neki mutathatom be, hogy mire jutottam az absztrahálással.

Számomra megtiszteltetés, hogy erre a közös tárlatra lehetőséget kaptam.

(Szabóné Mákos Margit)

 

Kategória

Kiállítás