2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Tanáromra emlékezem

2022. március 10. 18:00

március 10. csütörtök 18.00

Szeretettel meghívjuk Önt, kedves családját és barátait

Papp Albert 
festőművész, főiskolai docens és

Szabóné Mákos Margit
festőművész

Tanáromra emlékezem

című kiállításának megnyitójára.

 

Megnyitja:
A. Bak Péter, művészeti író

Közreműködik:
Barát István és Keresztes Barna gitárral és dobbal

A kiállítás megtekinthető 2022. május 15-ig a Kamara Galériában.

 

Tanáromra emlékezem - Papp Albert művésztanár és Szabóné Mákos Margit festőművész és tanítvány közös kiállítása

A művész és tanítványa közötti kapcsolat évtizedekre visszamenő és a Tatabányai Bányász Képzőművész Kör nyári alkotótáboraiból indult.

Az alkotótáborokra a plein air festészet volt a jellemző. Mindenki kiment a festőállványával a szabadba, s ott készültek az alkotások. Papp Albertet rajongók sokasága vette körül, hogy elleshessenek valamit a technikájából. Ő mindig szívesen magyarázott, tanított, ötleteket adott. Senkire nem akarta a saját szemléletét ráerőltetni. Engem, a tanítványt mindig izgatott az absztrakt. Sokszor kértem tőle tanácsot. Annak ellenére, hogy az ő szemléletével ellentétes volt ami nem a valósághűen ábrázolta a világot, nem próbált lebeszélni az elképzeléseimről. Rám olyan erősen hatott tanárom szemlélete, hogy egy-egy absztrakt próbálkozást követően mindig visszatértem a plein air-hez. Halála után A. Bak Péter festőművész alkotótáboraiban ismerkedtem meg mélyebben az absztrakt festészettel.

Jelen, közös kiállításunkra viszont azzal a szándékkal hozom el az utóbbi néhány évben készült lírai absztrakt alkotásaimat, hogy ezzel lezárhassak egy fejezetet. Kipróbáltam, élveztem a fantázia vezette alkotótevékenységet, de már a fejemben kialakulóban van valami új, ami a plein air és az absztrakt között helyezkedik el, s talán ez lesz számomra a jövő útja.

Sajnos tanárom ezt a kiállítást már nem láthatja, de én úgy érzem, hogy az ő alkotásai társaságában, neki mutathatom be, hogy mire jutottam az absztrahálással.

Számomra megtiszteltetés, hogy erre a közös tárlatra lehetőséget kaptam.

(Szabóné Mákos Margit)

 

Kategória

Kiállítás