2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár

Minőség a Kultúrában

MINŐSÉG A KULTÚRÁBAN

A legmagasabb szakmai elismerést kapta a Corvin Művelődési Ház- Erzsébetligeti Színház 2015. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján, amelyre a közművelődés minőségfejlesztési rendszerét alkalmazó intézmények pályázhatnak.

A Közművelődési Minőség Díjat évente egy intézmény kaphatja meg.

A „Közművelődési Minőség Díj” annak a közművelődési intézménynek adományozható, amely kiemelkedő teljesítményt nyújt és rendelkezik a Minősített Közművelődési Intézmény Címmel. Intézményünk a harmadik az országban, aki elnyerte a Közművelődési Minőség Díjat. 

A pályázat célja – a 10/2010. (III. 11.) OKM rendelet alapján – a közművelődési tevékenységet végző intézmények minőségorientált működésre ösztönzése és a közművelődési minőségfejlesztés területén elért eredmény elismerése a minőség, hatékonyság, gazdaságosság, eredményesség jegyében.

Ez a legkomolyabb szakmai megmérettetés, amely kidolgozott kritérium és követelményrendszer alapján vizsgálja az intézmény teljes működését; a vezetés, stratégiai tervezés, emberi erőforrások, partnerkapcsolatok és erőforrások tekintetében. Értékeli folyamatokat, a szolgáltatást igénybevevőkkel és szolgáltatókkal, a társadalmi hatással, kapcsolatos eredményeket, valamint a közművelődési intézmény, mint szervezet kulcsfontosságú eredményeit.

A jelentős pályázati dokumentáció benyújtását követően, a helyszíni szemlén a pályázatban bemutatott intézményi önértékelési adatok megalapozottságának ellenőrzése, a minősítési követelmények teljesítésének értékelése, a pályázott tevékenységek keretében modellértékűnek tekinthető módszerek, eljárások feltárása volt a cél. (Az audit két helyszínen, párhuzamosan reggel 9-től este 7-ig zajlott mindenre kiterjedően.)

A helyszíni szemléről szakmai értékelő jelentés és javaslat készült, mely tartalmazta a Közművelődési Minőség Díj, minősítését, megfelelését.

A Szakmai Minősítő Testület, az értékelésre felkért szakértők véleménye alapján tett javaslatot a miniszternek a DÍJ odaítélésére.

Ahhoz, hogy az intézmény működőképes legyen nagyon sok „láthatatlan” munka, energia és kitartás szükséges.

Ahhoz, hogy egy sikeres intézmény Minősített Közművelődési Intézmény legyen ennél is több kell. Mert a minőségfejlesztésben nincs megállás.

 

Büszke vagyok az eddig elért eredményekre és arra, hogy ezt mások, a legmagasabb szakmai szinten is elismerik.

Véleményem és tapasztalataim szerint a közművelődési kulturális intézménynek a sokarcú kulturális térben újra kell értelmezni helyét alkalmazkodva az új elvárásokhoz. Mindehhez elvárható a kulturális marketing szemlélet, a tudatos minőségirányítási rendszer kialakítása, kreativitás, a kiemelkedő kommunikációs készség, a megfelelő viselkedéskultúra, protokollismeretek és azok aktív alkalmazása, amelynek eredménye a XXI. század kihívásaira választ adó, újragondolt közművelődés.

 

Egy intézmény megítélése a körülményekhez való alkalmazkodás képességen alapuló teljesítményen (a termék/szolgáltatás minősége) múlik. A bevált forgatókönyvek ideje lejárt. Központi szerepet játszhat, hogy mit tudunk és mit nem, és hogy hogyan. A tudás a siker kulcsa, ez különböztet meg minket.

Mi kell még a sikerhez? Egyediség, újszerűség, élményszerűség, egység, amelyben a megfogalmazott üzenet maradéktalanul célba ér mindenki megelégedésére.

A közművelődésben, pedig ez az ötlet, kreativitás, varázslat maga az, amelytől többek, mások, egyediek leszünk.

Minden rendezvény esetében újat kell alkotnunk, ugyanott, kicsi változással ugyanannak, a célközönségnek.

Az Corvin Művelődési Ház - Erzsébetligeti Színház ma már „Több, mint helyszín”, és sokan hallgatnak a „Gyere inkább mihozzánk!” felhívásra.

Köszönjük a látogatóinknak és partnereinknek, hogy minket választanak, hogy ötleteikkel, folyamatos visszajelzéseikkel segítik munkánkat.



Találkozzunk az Erzsébetligeti Színházban !




Szabó Csilla

igazgató