2024. július

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
Sze
31
kulturliget eseménynaptár


Jazzliget - Elek István Quartet

2023. november 25. 19:30

November 25. szombat 19:30

 

Elek István Quartet

 

A zenekar az ún. „mainstream” jegyeit hordozza, programjuk tisztelgés a nagy elődök és követőik előtt, természetesen a mai kor és az egyéniségük szellemében.

Emblematikus muzsikusok, mára jazz-ikonokká vált személyiségek rakták le e stílus alapjait, belőlük „táplálkozik”, alakul a mai jazz is. Számtalan előadó és egyéni út, a gyökerek mégis ide kötnek, ide vezetnek vissza. Egyöntetű vélemény: a jazz koncertpódiumon való megjelenése a bebop korszakához köthető.

Ezúttal elsősorban Cole Porternek, az egyik legismertebb amerikai zeneszerzőnek műveiből összeállított repertoárt játsszák majd.

 

Az est szólistái:

Pocsai Kriszta jazzénekes-művész és

Gyárfás István „Gyafi” jazzgitár-művész.

 

 

Az együttes tagjai:

Elek István – szaxofon

Weisz János – zongora

Molnár Péter – bőgő

Cseh Balázs – dob

 

Elek István négy évtizedes pályája során számos zenekar szólistája volt, de saját neve alatt csak 2015 elején debütált kvartettje, amely aztán nagy sikerrel szerepelt az év folyamán a fővárosban és vidéken egyaránt. A négyes minden tagja a műfaj legjobbjai közül került ki. Az együttes vezetője (aki 2018-ban megkapta a Magyar Jazz Szövetség életműdíját, a Szabó Gábor Díjat), a nádfúvós hangszerek egész arzenálját szólaltatja meg: főként tenorszaxofonon játszik, de nem idegen számára a klarinét, az alt-, a szoprán- és a baritonszaxofon sem. Weisz János remek zongorajátéka mindig elbűvöli a hallgatóságot, a ritmushátteret pedig a bőgős Molnár Péter (aki a Group ’N’ Swing együttesben is szerepel) és a legkeresettebb dobosok egyike, Cseh Balázs biztosítja.

Műsoruk a mainstream jazz iskolapéldája, közkedvelt sztenderdek, a Nagy Amerikai Daloskönyv örökzöld darabjai, olyan nagy amerikai komponisták „jazzslágerei”, mint Duke Ellington, Cole Porter vagy Richard Rodgers, de az olyan nagy jazz zenészek ugyancsak sztenderdekké nemesült szerzeményeit is szívesen játsszák, mint Kenny Barron, Joe Henderson vagy Joe Zawinul.

Első CD-jük 2019-ben jelent meg „JazzElek” címmel.

https://www.youtube.com/watch?v=HRmXbokdZ3M

http://www.elekistvanquartet.hu

 

A program megvalósulását
a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://nka.hu/

 

 

 

 

 

Kategória

Zene

 

 Jegyáraink:

2800 Ft Elővételben
3300 Ft Koncert napján a helyszínen és online

 

 Online jegyvásárlás: