2024. október

K
1
Sze
2
Cs
3
P
4
Szo
5
V
6
H
7
K
8
Sze
9
Cs
10
P
11
Szo
12
V
13
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
P
18
Szo
19
V
20
H
21
K
22
Sze
23
Cs
24
P
25
Szo
26
V
27
H
28
K
29
Sze
30
Cs
31
kulturliget eseménynaptár


LÓGOK A SZEGEN - Bajkó Csaba kiállítása

2024. november 13. 18:00

2024. november 13. szerda 18.00

 

A Corvin Művelődési Ház – Erzsébetligeti Színház
szeretettel meghívja Önt, kedves családját és barátait

Bajkó Csaba
Bernd Mai-díjas fotóművész

LÓGOK A SZEGEN

című kiállításának megnyitójára.

 


Köszöntőt mond:
Szabó Csilla igazgató

Megnyitja:
Eifert János,
Balogh Rudolf-díjas fotóművész

 

A kiállítás megtekinthető
2025. január 12-ig a Napfény Galériában.

 

---------------------------------------------------------

 

Bajkó Csaba 1962. április elsején született Kaposváron, családjával a kilencvenes években költözött Szentendrére, azóta is ott él. A fotózással egész korán megfertőződött, ugyanis a szülői ház mellett élő szomszédjuk fiatal kora óta aktívan fotózott, és mint ilyen, rengeteg felszerelése volt, a különböző fényképezőgépeken, fénymérőkön, objektíveken át a komplett előhívó laborig minden volt neki. Talán érthető, hogy amikor áthívta a műhelyébe és megmutatott neki egy-egy általa épített szerkezetet, vagy néhány fényképezőgépet, akkor teljesen magán kívül volt az ámulattól.

Ettől a varázslattól indíttatva aztán gyerekkorában sok dologról álmodozott, hogy mi lesz, ha majd felnőtt lesz. Leginkább fényképész, órásmester, hangmérnök, vagy dzsesszzenész szeretett volna lenni. Ehhez képest viszont gépészeti szakközépiskolába járt, de soha nem dolgozott gépészként. Szegény család voltak, ebből adódóan az álmaitól függetlenül a család számára nem a fényképezőgépek vásárlása volt az első számú cél. Kaposváron, a Rippl-Rónai utcában volt a gépészeti szakközépiskola ahová járt és ott volt egy fotószakkör, melynek tagja lett, így 1976 óta fotózik aktívan. A szakközépiskola fotószakkörében számos olyan fényképezőgéppel megismerkedhetett, használhatott, amit egyébként családjának esélye sem lett volna megvenni. Ebben az időben nemcsak fényképezett, hanem az iskolai ballagásokról, szalagavatókról filmeket is készítetett, Normál 8 és Super 8-as filmekre, majd ezek vágását is ő végezte a montázsasztalon.

Jelenleg már komolynak mondható eszközparkkal rendelkezik, azonban ami a géptípusokat illeti, sokan kérdezik tőle, hogy melyik márkát, vagy gép típust tartja jobbnak, hiszen mindegyik márkának vannak hívői, akiknek meggyőződésük, hogy az általuk használt márka a legjobb. Hitvallása szerint „nem az számít, hogy kinek milyen márkájú, vagy hány milliós felszerelés lóg a nyakában, hiszen a képet mi magunk készítjük. A szemünk az, ami meglátja azt, amit meg akarunk örökíteni, és ahogy meg akarjuk örökíteni, míg a fényképezőgép csak átkonvertálja filmre, vagy valamilyen digitális bithalmazra mindazt, amit a szemünkkel meglátunk. A fényképezőgép tehát csak egy eszköz, de egyetlen ilyen eszköz sem helyettesítheti a fotóst önmagát.” Véleménye szerint „egy képet meg kell tervezni és már azelőtt tudni kell, hogy mi lesz a képen és az hogy fog majd kinézni, még mielőtt az exponáló gombot megnyomnánk.”

Mindig irigyelte azokat az embereket, akik a foglalkozásuknál fogva olyan maradandó dolgot tudnak alkotni, ami haláluk után is fennmarad és a gyermekei, unokái is büszkék lehetnek rá. Írók, költők, szobrászok, zeneszerzők, de még egy asztalos is tud olyan maradandó dolgot alkotni, ami túléli őt és büszke lehet rá. Az életünk rendkívül gyorsan pereg, és vajon mit hagyunk hátra magunk után? Hagyunk-e hátra valamilyen nyomot, vagy csak sodródunk az árral és élünk máról holnapra? A világunk szélsebesen rohan és talán egyfajta ebből adódó kétségbeesés is az, hogy próbálja ennek a rohanó életünknek minél több pillanatát megörökíteni.

Nézni és látni, nem ugyanazt jelenti. Nézni a fényképeket szoktuk, de a fénykép készítőjének meglátni kell azt a dolgot, amitől egy kép érdekes lesz. A szépségeket, a rejtett részleteket, amiket észrevesz, igyekszik nem azonnal megörökíteni, hanem megpróbálja megkeresni azt a pontot, amikor a kiszemelt dolog igazán meg tudja mutatni önmagát. A fotóin lévő embereket, állatokat, vagy növényeket nem akarja megváltoztatni, önmagukhoz képest másnak mutatni, hanem a legjobbat szeretné kihozni belőlük. Az egyedit megmutatni belőlük. Azt, amitől mások, mint a többi.

Bajkó látásmódjára jellemző a békaperspektívából nagy látószögben való fotózás, azonban előszeretettel alkot minimalista, vagy absztrakt képeket is, de nem riad vissza a kísérletezéstől, valóságtól elrugaszkodott képek megalkotásától sem.

Elvégezett fotós képzéseket a New York-i MoMA (Museum of Modern Art) és az MSU (Michigan State University) egyetemen.

2009 tavasza óta az egyik legnagyobb amerikai fotóügynökséggel (Getty Images) van szerződése, így 174 fotóját felvették a kollekciójukba.

 

Rendszeresen indul nemzetközi fotópályázatokon, melyeken eddig 43 országban több mint százharminc különböző képpel számos díjat nyert.

A Németországban alapított Bernd Mai díjat évente egy alkalommal adományozzák az általuk arra legérdemesebb fotósnak, ezt 2018-ban Bajkó Csaba kapta. 

Több év, nemzetközi fotópályázatokon való sikeres eredmények elérése után az 1950-ben Svájcban alapított FIAP -Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség – (Fédération Internationale de l’Art Photograpique) az AFIAP (Artiste FIAP) diplomát adományozta számára 2019 októberében, majd pedig az EFIAP (Excellence FIAP) diplomát 2021. decemberben.

Négy év, nemzetközi fotópályázatokon való sikeres eredmények után a 2007-ben Hollandiában alapított GPU (Global Photographic Union) GPU Crown 1 diplomát adományozta neki 2021. januárban, majd később pedig a GPU Crown 2 diplomát.

2021-ben felvették az amerikai PSA (Photographic Society of America) tagjai közé, ahol 4 Star Exhibitor, valamint a QPSA (Qualified PSA)  címet, 2024-ben pedig 5 Star Exhibitor és PPSA (Proficiency PSA) címet kapott.

Szintén 2021-ben meghívást kapott a Magyar Fotóművészek Világszövetségébe, ahol a beadott pályázati anyag elbírálása után felvételt nyert.

2024-ben az IAAP (International Association of Artist Photographers) a TITAN artist címet adományozta számára az elért eredmények alapján.

2022-ben jött egy felkérés a GPU-tól (aminek Bajkó is tagja, mint a FIAP-nak és a PSA-nak), hogy a tagok adományozzanak képeket a Skopjében lévő orvosi egyetem szívsebészeti klinikájának. Ez persze nem volt kötelező, de egy kórháznak mindenki szívesen segít, ha tud (Bajkó legalábbis így van vele), de aki szeretne adományozni, az küldjön maximum három fotót nagy felbontásban a GPU-nak erre a célra.

Rengeteg sok kép érkezett be hozzájuk, amiből a kurátorok kiválasztották az ötven legjobbat. (köztük Bajkó egyik, a Bory várról alkotott fotóját)

A kiválasztott képeket két városban állították ki a 2023-as Malinski fotófesztiválon, majd a fesztivál után pedig átadták a képeket állandó kiállítás céljára a szívkórháznak.

Fontosabb önálló kiállításai:

  • augusztus 11: Sárospatak, Művelődés Háza (Zemplén Fesztivál)
  • augusztus 27: Korsno (Lengyelország), Regionális Kulturális Központ
  • október 14: Sárospataki Református Gimnázium
  • február 26: Orosz Kulturális Központ, Budapest
  • szeptember 28: Sárospataki Református Gimnázium
  • október: Tolcsva Művelődési Ház
  • május 11: Rymanow (Lengyelország) Nemzetközi fesztivál
  • március 28: Királyerdei Művelődési Ház, Budapest
  • április 13: Árpád Vezér Gimnázium, Sárospatak
  • november 06: Museum Hotel Budapest (Museum Gallery)
  • március 24: Pótkulcs Budapest.
  • március 17. Esztergom, Kapcsolatok Háza

Csoportos kiállítások:

Képei több mint kétszáznegyven csoportos kiállításokon kerültek bemutatásra Magyarországon kívül több mint negyven különböző országban Európától Ázsián át az Államokig.  

Tagságok:

PSA (Photographic Society of America), FIAP (Féderation Internationale de l’Art Photographique), GPU (Global Photographic Union), MAFOSZ (Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége), MFVSZ (Magyar Fotóművészek Világszövetsége), IAAP (International Association of Artist Photographers),  Rondella Alkotókör Esztergom, Szentendre Fotóklub.

Díjak:

EFIAP, PPSA, GPU CR2, T IAAP, G-APS,  Bernd Mai Award (Németország)

Weboldala: www.bajko.hu

 

Kategória

Kiállítás