2023. december

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
V
31
kulturliget eseménynaptár


Kossuth három - 3 előadás!

2022. március 11. 19:00

3 előadás!

március 10. csütörtök 15:00
március 11. péntek 11:00 és 19:00

 

Kossuth három

 

Budapest, 1956. március 15.

Öt vendéget sodor össze az élet egy budapesti presszóban, ahol addig csak Görnye Béla a nyámnyila üzletvezető, Lokker Irma a jólelkű pincérnő és Budapest hatodik legjobb kávéfőzőnője, özvegy Pátkainé Gizi tartózkodott.  A presszó törzsvendégének, Sági Elemér írónak a betoppanásával változik meg a légkör. Az író szemlátomást nem halad megfelelően a sztálinvárosi szerelmet feldolgozó új könyvével, miközben hamar kiderül, hogy cinikus figura, aki nem megy a szomszédba az élcelődésért. Csillag Jenő, az önelégült Tsz-elnök újdonsült ismerősével, Kondorosi Tivadar mérnökkel együtt érkezik ünnepelni, mert korábban együtt vették át a Kossuth-díj III. fokozatát. Nem sokkal utánuk érkezik Jámbor Margit gyári munkásnő, akit Csillag már az Országház előtt „kiszúrt” magának és aki szinte azonnal a figyelem középpontjába kerül. Csillag hevesen udvarol özvegy Pátkainénak a kávéfőzőnőnek, ám hamar árnyék vetül a flörtre: a Tsz-elnök nős ember. Konfliktusokkal tűzdelt délutánjukat töri meg a hallgatag Soós János érkezése, akiről sokáig azt hiszik, hogy „államvédelmis”. Közben az is kiderül, hogy nem kapott mindenki azonos fokozatú Kossuth-díjat, sőt, van közöttük olyan, akinek nincs is, és akit egészen más érdekek vezéreltek a presszóba. A bonyodalmat fokozza Jolika néni, a tömbházmester elvtársnő, akinek figyelő szeme mindenen és mindenkin rajta van. A viták hevében jönnek rá, hogy mindenki túl sokat beszélt magáról, kiderültek már a gyenge pontjaik, viszont egymás igazi énjéről szinte semmit nem tudnak. Egyre gyanakvóbban pillantanak össze. Amikor Csillag rájön, hogy eltűnt a Kossuth-díja, már nem „megoldás” a rendőrség, ezért megpróbálják maguk megoldani a helyzetet…

De vajon le tudják-e leplezni a „tettest”? Hiszen szinte mindenkinek van vélt, vagy valós indítéka a lopásra…

A groteszk elemekkel átszőtt tragikomikus színmű az ötvenes évek derekának görbe tükre, amin keresztül megérthetjük, hogy a pártállami diktatúra propaganda-szózatai mögött mennyi félelem tornyosult, amiben egyesek a maguk módján sodródnak az árral, mások egyre közelebb és közelebb kerülnek ahhoz, hogy változtatniuk kell.

 

Időtartam, szünettel együtt: 120 perc

 

A program regisztrációt követően (info@kulturliget.hu) INGYENESEN látogatható!

Az e-mailben legyenek szívesek jelezni, hogy melyik előadásra, hány jegyet szeretnének, ill. kérjük adjanak telefonos elérhetőséget is.

 

Kellemes kikapcsolódást kívánunk!

 

Kategória

Színház