2022. október

Szo
1
V
2
H
3
K
4
Sze
5
Cs
6
P
7
Szo
8
V
9
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
P
14
Szo
15
V
16
H
17
K
18
Sze
19
Cs
20
P
21
Szo
22
V
23
H
24
K
25
Sze
26
Cs
27
P
28
Szo
29
V
30
H
31
kulturliget eseménynaptár


Bérháztörténetek

2022. április 10. 17:00

április 10. vasárnap 17:00

Ünnepi programunk
a magyar költészet napja alkalmából!

Bérháztörténetek

Tárlat - irodalmi felolvasóest - verskoncert - elmélkedés

Képzeljünk el, egy tárlatot, melyen 6 vagy 8 kiállított és 20 vetített művészi fotó látható. A fotók régi, körfolyosós bérházakat mutatnak, díszes vagy éppen érdekes, izgalmas lépcsőházakat, udvarokat, ablakokat örökítenek meg, megjelenítik az ott élőket. Valóságossá teszik a kapualjak hangulatát és illatát, és a néző elé varázsolják ennek a különös világnak, közösségnek a szépségeit, derűs vagy éppen nosztalgikus képeit.

Képzeljük el, ennek a kiállításnak a megnyitóját, az ünnepélyes eseményt, amikor megszólalnak a képfestmények szereplői, elmesélik történeteiket, megosztják önmagukat. A folyosókról a szobákba kukucskálva megleshetjük életük pillanatait, azonosulhatunk érzéseikkel, gondolataikkal, amíg rá nem jövünk, hogy az ajtók mögött a saját életünk zajlik. De mindez csak egy vaku-villanás, hiszen a végén a kiállítás bezárul, eltűnik, mint ahogy a vetített kép is eltűnik a falról.

Képzeljük el, hogy mindennek illusztrálásaként a háttérből lágy zene szól, egy gitár és egy hegedű finoman kíséri ismert és ismeretlenebb költők (Fövényi Sándor, Gáti István, Kiss Dénes, Kiss József, Radnóti Miklós, Weöres Sándor) énekelt verseit. A dallamok életre keltői maguk is ezekben a bérházakban nőttek fel, a megszólaló dalok az ő saját történeteiket példázzák. Szerenádjuk hangjai kaput nyitnak a költészet számára, és megteremtik a hangulat, a látvány és a narráció hármasának szigorú dramaturgia szerint megkomponált egységét.

Látvány: Lantos P. István fotóművész fotókiállítása

Narráció: Ferenczfi-Faragó Eszter: Életvillantások (novellínók)

Felolvassa: Tábi Tamás

Zene: Sólyom Tamás és Tábi Tamás

Ötlet és rendezés: Sólyom Tamás

 

Az előadás hossza:  50 perc

A programon a részvétel az info@kulturliget.hu címen regisztrációt követően ingyenes!

 

Az előadás a Köszönjük Magyarország! programsorozat keretében valósul meg.

 

 

Kategória

Színház