2019. május

Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
V
5
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
P
10
Szo
11
V
12
H
13
K
14
Sze
15
Cs
16
P
17
Szo
18
V
19
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Szo
25
V
26
H
27
K
28
Sze
29
Cs
30
P
31
kulturliget eseménynaptár


24. Duna Karnevál

2019. június 13. 18:00

Június 13. csütörtök, 18.00 óra

 

24. DUNA Karnevál

Nemzetközi Kulturális Fesztivál 

LÁNCHÍD Nemzetközi Néptáncverseny

 

 

A fellépő külföldi táncegyüttesek:

 

Brazília – Caripaiguarás Művészeti Társaság, Guaporé

Bulgária – Pirin Állami Népzenei és Néptánc Együttes, Blagoevgrad

Dél-Afrika – Afrika Szépsége táncegyüttes, Port Elizabeth

Georgia – "Arsiani" Ajarai Állami Akadémiai Ének- és Táncegyüttes, Batumi

Törökország – Anatóliai Folklór Alapítvány táncegyüttese, Ankara

 

A Duna Karnevál Lánchíd elnevezéssel díjazásos versenyt rendez. A nemzetközi társulatok magyarországi megjelenésük során szakavatott zsűri előtt, téttel bíró versenyrendszerben mérethetik meg magukat. A nemes vetélkedő a közönség számára rendkívül vonzó, az együtteseknek szakmai kihívást jelent.

A verseny célja a kultúrák közötti párbeszéd erősítése, új magas művészi színvonalú produkciók inspirálása a magyar koreográfiai iskola példáján. A versenykiírás a hagyományőrzés és a korszerűség egyidejű megjelenítését hangsúlyozza az innováció és kreativitás jegyében.

A táncegyüttesek bemutatóit nemzetközi zsűri értékeli. Az elbírálás alapelve, hogy az autentikus vagy történeti táncok, táncszínházi akár folk-kortárs szellemben színpadra állított produkciók egyenlő eséllyel induljanak. A sorrend kialakításánál a lényeg, hogy a versenyszám a maga által választott kategóriában milyen érdemeket mutat fel. A versenyművek ideje 10 perc.


DÍJAK:
Arany
Lánchíd
Ezüst Lánchíd
Bronz Lánchíd
 
KÜLÖNDÍJAK:
Zórándi Mária emlékdíj
a legjobban képzett szólisták számára

A Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, a verseny alapító zsűritagja – védnöke emlékére

Zenei díj

Közönség díj

 

A belépés előzetes regisztrációt követően ingyenes! 

Regisztrálni az info@kulturliget.hu címen lehet!

 

Ízelítő a tavalyi műsorból:

A Duna Karnevál immár több, mint két évtizede a minőségi kulturális turizmus kiemelt attrakciója.

A Fesztivál célja alapítása óta, hogy emelkedő minőségű, változatos programokat kínáljon, és határok nélküli magyar kulturális örökségünk világ- és európai szintű népszerűsítése mellett a kultúrák közötti párbeszédet, közösségépítést is elősegítse a néptánc és a népzene erejével. A Kiváló Fesztivál és Europe Top 500 címmel is kitüntetett Karnevál számos Európai Uniós, EU-Mediterrán és V4-es kulturális projektet kezdeményezett és sikerrel integrált programjai közé.

 

Művészi koncepciónk rövid- és hosszú távú lényege a tradíció és az innováció együttes, egymást erősítő jelenléte, az új ismeretek átadása, az esztétikum és egzotikum élménye, a minőségi együttlét ösztönzése.

Jelentőségét alátámasztják a szellemi örökségről és kulturális sokszínűségről szóló 2003-ban és 2005-ben elfogadott UNESCO Egyezmények.

 

A Duna Karnevál napjainkra Budapest fesztiválváros és Európa kulturális életében a nemzeti és nemzetközi hagyományok kiemelkedő képviselőjévé vált. Az eseménysorozat rendezője a Duna Művészeti Társaság, igazgatója Mucsi János, Harangozó Gyula-díjas koreográfus, érdemes művész.

 

 

 

Kategória

Színház