2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Könyvajánló

2021. január 13. 10:00

 

 

-------------------------------------------
Partnereink, látogatóink ajánlják
------------------------------------------- 

 

 

 

---------------------------------------------------------- 

 

Dr. Kolyvek Antónia ajánlója

Kedves Olvasó!

Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei című könyvet szeretném ajánlani Önnek!


A szerző egy írói álnév és a Hamburgban élő Tania Sckie irodalmárt rejti, aki szereti az erős nőkről szóló történeteket olvasmányos és fordulatos formában elénk tárni. Aki nem tudja ki is valójában Frida Kahlo, az ebből a könyvből megtudhatja. Frida Kahlo egy festőművész, egy női ikon, egy független nő, akit manapság is követendő példának tekintenek nők, lányok, asszonyok. Hogy miért? Arra is választ ad ez a könyv.

Egy kis szeletet kapunk a festőnő életéből, a karakteréről, az érzéseiről, a szerelmeiről és Diego Rivierához fűződő szenvedélyes és rapszódikus kapcsolatáról.

Nehéz és küzdelmes élete volt, 1907-ben született Mexikóvárosban indián, német, mexikói gyökerekkel. Hatéves korában gyermekbénulással küzdött, és a betegség következtében egyik lába jóval gyengébb lett, így gyógyulása után is sántított. Hogy lábát takarja, gyakran hordott férfiruhát, vagy hosszú, színes, bő szoknyát, autentikus mexikói népviseletet – ez utóbbit élete végéig szívesen viselte. Jól tanult, orvosnak készült, és nőként az egyik legjobb középiskolába (Prepa) is felveszik. A könyv 1925-ben kezdődik, amikor a 17 éves Frida élete fenekestül felfordul, mert egy súlyos buszbaleset következtében a lábadozása alatt hónapokig ágyhoz lesz kötve, és elkezd festeni.

Első festményei önarcképek, hiszen baldachinos ágyára szerelt tükörből magát látja egész nap. Festményein egész életét elkísérő fájdalmát, szenvedéseit, érzéseit, a halált olyan nyers őszinteséggel tárja elénk, amire a művészetben női festőtől alig akad példa.  „Azért festem magam, mert gyakran vagyok egyedül, és magamat ismerem legjobban” – mondta egyszer. Megismerkedik egy művésztársaságban a 21 évvel idősebb híres mexikói festővel, Diego Rivierával, akibe azonnal beleszeret, és akiről később azt mondja, hogy a második baleset volt az életében. Ennek a két önálló, erős és makacs embernek a kapcsolatát a „se veled, se nélküled” , de egy nagyon mély kötődés jellemezte. Az írónő nagyon finoman érzékelteti a könyvben Frida érzéseit, olykor gyűlöletét, mély szeretetét, önfeláldozó szerelmét Diegoval kapcsolatban.

Frida nagyon szeretett volna édesanya lenni, de ez a korábbi baleset miatt nem volt lehetséges, a könyvben az író leírja nagyon mély fájdalmát a magzata elvesztése miatt. Frida az életét vitte a vászonra és ebben a könyvben az is nagyszerű, hogy meg tudjuk egy-egy festménye keletkezésének idejét, az ihletet, ami a festésre ösztönözte. Aztán a férjével való kapcsolata érzelmileg mélypontra kerül, és Frida életében egy másik nagy szerelem lép be, Muray Miklós magyar fotográfus személyében. Ebben a kapcsolatban Frida igazán ki tudta élni a nőiességét, a gyengeségét, a szexualitását. Az életét 2 fontos dolog határozta meg: a szerelem és a festészet, ezek a dolgok tették gazdaggá és ez több volt, mint amit az élettől remélhetett. Még életében üdvözölt festőművész lett, több kiállítása megnyílt.

Ez a könyv Frida sorsán keresztül példa lehet a ma élő nők számára! Arra mutat rá, hogy minden betegség, nehézség, fájdalom ellenére lehet reménykedni a holnapban, mindig talpra lehet állni, újra lehet kezdeni, és mint Frida, mindennek ellenére üdvözölni és élvezni a megélt pillanat varázsát, a nagybetűs életet! Mexikóban áldásnak számít, ha valaki ugyanabban a házban hal meg, ahol született – Fridának ez megadatott. Annak ellenére teljesnek érezte az életét, hogy mindössze 42 évet élt.

Viva la Vida” ( Éljen az Élet!) – mondta mindig és meg is festette ezt a vásznon!

Jó olvasást kívánok ehhez a fordulatos életrajzi ihletésű könyvhöz!

 

---------------------------------------------------------- 

 

 

James Redfield: A mennyei prófécia

Egy kedves ismerősöm ajánlotta nekem James Redfield: A mennyei prófécia c. regényét még tizenévvel ezelőtt. Azóta már sokszor elolvastam. Mindig megnyugtat. Most a vírusos időszak zaklatottságában és félelmei között is.

Számomra iránymutató és vigasztaló. Ha elbizonytalanodom, számomra ez a könyv mindig erőt ad, mert azt sugallja, hogy semmi sincs véletlenül, hogy minden "véletlenben" magasabb szintű, segítő megnyilvánulások rejtőzhetnek és így védelemben vagyok-vagyunk. 

Az is tetszik benne, hogy mivel kalandregény formát ölt, úgy kell kihámozni a lényeges mondanivalókat, szóval az olvasása intellektuálisan is kihívást jelent.

dr. Horváth Györgyi
pszichológus, pszichoterapeuta

 

 ---------------------------------------------------------- 

 

Gedeon Péter és Gedeon Mária könyvajánlója 

 

SZÁNTÓ GYÖRGY:
STRADIVARI
(regény)

E kitűnően megírt könyv valójában életrajz, ám nem konkrét személy életének története, hanem egy hegedűé. Egy olyan hegedűé, amely Cremonában, a hegedű szülővárosában ké-szült, abban az itáliai kisvárosban, amely a XVII. század végétől mindmáig, eleinte a hegedű, később többféle vonós és pengetős hangszer készítésének fellegvára. Itt vívja soha véget nem érő csatáit egymással a két legnevesebb hegedűkészítő, a Stradivari és Amati család egymással és a hangszerek minőségének, telten zengő hangzásvilágának fokozásáért. A két família közötti harc végül szépen, finoman formálódó romantikus szerelemmé csöndesedik, a hangzás minőségét fokozni próbáló, kísérletező munka tovább folytatódik.

1681.-ben megkezdődik az Antonio Stradivari készítette mesterhegedű kalandos élete. E varázslatos szavú hegedű átéli a korabeli, renaissance-barokk-rokokó Velence harsány, csillogó-ragyogó, derűs, bár kissé bérgyilkolászós világát, részt vesz II. Rákóczi Ferenc fejedel-münk katonáinak mulatozásaiban és a Francia Forradalomban és még jónéhány, igencsak fontos történelmi eseményben. Bejárja London és Varsó hangversenytermeit, hogy végül Berlinben, a XX. század első felének művészeti központjában leljen otthonra: hogy kinél, hogyan, mi módon – erről szól ez a (képzeletbeli) hegedűverseny tételeinek megfelelően szer-kesztett, csodaszép hangzású írásmű.

 

MÁRAI SÁNDOR: 
KASSAI POLGÁROK
(dráma)

Kell e nekünk olyan, ránk erőltetett, idegen hatalom, amely akaratunk ellenére próbál nyakunkba ülve kifosztani bennünket? Kell e, különösen akkor, ha már van a város lakossága ál-tal szabadon választott vezetőnk? És ha nem kell, mit tehetünk a velünk szemben álló, óriási erőfölény ellen? Ezeket a kérdéseket és a helyzetből fakadó egyéni, tragikus sorsfordulók morális terheit feszegető, tartalmas, komoly, ugyanakkor feszes, izgalmas írás Márai e XIV. században, Nagy Lajos királyunk korában játszódó drámája. Gondolkodás és cselekvés, ma-gatartás és lelkiismeret, felelősség és etika, indulat és békesség, logika és érzelmek, erőszak vagy megegyezés, politika, vagy tisztes élet? Mindmegannyi súlyos kérdés.

 Kassa városának Amadé, a nádor által a király távollétében történt megszállási kísérlete történelmi tény, ám annak kitűnő, mesteri módon megírt, végig izzóan feszült feldolgozása kizárólag Márai Sándor érdeme.

 

PASSUTH LÁSZLÓ:
A LOMBARD KASTÉLY
(regény)


Különös hangvételű regény, majdhogynem művészettörténeti krimi: Furcsa dolgok történnek Milánó közelben, egy kastélyban, amelynek felújítása során, elhagyatott pincékben, titokzatos módon befalazott padlásszobákban régi, pókhálós, elpiszkolódott festményeket talál a kastély új, végtelenül gazdag, műgyűjtő tulajdonosa. Vajon kinek, vagy kiknek a képei a már első pillantásra megállapíthatóan renaissance stílusú, csodás alkotások? A képek megtisztítása után felsejlő formákból, színekből, aláírás-töredékekből nagy valószínűséggel Leonardo da Vinci és két, igen tehetséges tanítványa, a Predis testvérpár, Ambrogio és Evangelista lehetnek az alkotók. De pontosan melyikük? Ki? Kik? Leonardo, vagy a Predisek

Tudni kellene, mégpedig pontosan, mert a tulajdonos árverésre kívánja küldeni az akár Leonardo, akár a Predisek festette, rendkívül értékesnek tartott festményeket, ehhez azonban egyértelmű a-datok szükségesek. A tulajdonos fiatal, magyar művészettörténészt kér fel a kérdés tisztázására, aki eleinte kételkedik a képek eredetiségében, de az eléje tárt bizonyítékok sora elbizonytalanítja őt. Vajon mi lesz a történet vége? Erről szól ez a Passuth László fantasztikusan széles, átfogó történelmi ismeretanyagával megírt, gazdag, sokrétű, érdekes műtörténeti elemzéseket is tartalmazó, egyben alapvető etikai kérdéseket boncolgató, remek könyv, amelynek sorai között fölsejlik egy finoman rejtőzködő, áttetsző szerelem története is.

 

FEKETE ISTVÁN: TÍZ SZÁL GYERTYA
(elbeszélések)

Tíz zamatos, ízes, vadvirágillatú történet sorjázik e kis kötetben. Tíz szál gyertya, amelyek mindegyike más emberhez kerül, s amelyek libegő, füstös fényénél kedves, vidáman kacagó, olykor szomorúan megható történet kerekedik ki a dimbes-dombos, mosolygó Dunántúl kis falvainak, tanyáinak düledező falú házikóinak korommal borított, kócos kéményei alatt, gondosan fölsepert tisztaszobákban. De lobog a láng, terpeszkedő, fehérre meszelt búboskemencével épített, vagy nyitott tűzhelyű konyhákban, füstös gerendák alatt, galambok lakta, pókhálós padlásokon, naplemente után, a hatalmasra nőtt diófák árnyékában és tarkaszínű, kedves mezei virágokkal borított temetők sírhalmai között. 

Ódon, mustillatú pincegádorban penészes falak között is látjuk libegő fényét, meg amott, a jegenyesor mellett, a kerekeskút mögötti házban, ahol éppen új élet bújik ki ebbe a rideg világba, de amelyet oly meleggé, meghitté, barátságossá tud tenni egy-egy kis vígan táncoló, fényes lángocska. Ha valaki rohanó, esztelenül vágtató világunkban szép, megnyugtató, még halk szomorúságában is derűs olvasmányra vágyik, olvassa Fekete István novelláit és regényeit. Érdemes.

 

MAGNUS MAGNUSSON:
ÁSÓVAL A BIBLIA NYOMÁBAN
(tanulmánykötet a Biblia régészeti emlékeiről)

Több, mint kétszáz esztendős vita tárgya történészek és teológusok között a Biblia esemé-nyeinek kérdése: csupán vallási jelentőségű mítoszok e vajon az Ószövetség történései, vagy valóban létezik reális, tényszerűen fellelhető alapjuk. Egészen a XIX. század végéig – a Biblia kötetein túl - mindössze szépszámú szájhagyomány, vagy fennmaradt, ám ritkán korabeli szövegek elemzése állt csak a vitatkozó felek rendelkezésére. Akkortájt azonban megkezdődtek - egyelőre csak szórványosan – azok a bibliai helyszíneken végzett ásatások, régészetileg pontosan dokumentált feltárások, amelyek az archeológia igen fontos ágazatává váló bibliai régészet tudományát megalapozták. 

A XX. században mindazon országokban - lényegében a Szentföldön - megindultak azok a feltárások, amelyek a Biblia eseményeinek eredeti, egyértelműen azonosítható helyszínei lehettek. Pl: a filiszteusok bevándorlása a mai Palesztina és Izrael területére, városmaradványok feltárásával és azok elemzésével. Dávid és Salamon király templomainak valamint Jeriko erődrendszerének feltárása. Jeriko több, mint tízezer esztendős múltjával a világ legrégebbi városa, stb. A kötet izlandi születésű, régész-professzor szerzője ezen törekvésekkel és a törekvések eredményeivel ismertet meg bennünket, rendkívül fordulatos, olvasmányos és egészen különös helyszíneket bemutató könyvében.

 

VÁRKONYI NÁNDOR:
SZIRIAT OSZLOPAI
(a kultúrtörténet szellemi kalandregénye, amelyben sokkal több a szellem, mint a kaland…)

 

Ez a könyv maga az egyetemes kultúrtörténet csodája. Írója, akinek neve, sajnos még kis hazánkban sem nem közismert, egyike e műfaj legkiemelkedőbb művelőjének. Az emberiség őstörténetének hitvilágát, néhány, még abból a korból megmaradt, épített emlék ismertetését tárja elénk, amikor még az írás ismeretlen fogalom volt. De ezek a művek, ha hozzáértő módon kérdezik őket, válaszolnak az azóta eltelt évezredek kérdéseire. Várkonyi Nándor pedig nagyon tud kérdezni…

Megismerkedünk a piramisépítő népek korával és mélységes hiten alapuló tevékenységével, nem csak Egyiptomban, Indiában és Mexikóban is. Megismerjük a furcsa alakú kőkörök telluriális, vagyis egész világunkat átfogó megjelenését: Angliában, Kelet-Ázsiában, Óceánia szigetvilágában, de Új-Zélandon és a Szahara peremén is fellehetők nyomaik. Funkciójuk ismert, csillagászati megfigyelőpontok, de építésük oka a mai napig talány: vajon mi késztette kecske-, tehén- és birkapásztor őseinket az égbolt folyamatos megfigyelésére? De megismerkedünk vándornépek vándorló kultúrájával, isteneivel és hitvilágával, a vízözön-regék egész földgolyónkon elterjedt változataival, elsüllyedt földrészek legendájával, a máig meg nem fejtett születésű, rendkívül súlyos, nagy kövekből épített ősi romok beszédével, mítikus szörny-kultuszokkal, a Kheopsz-piramis, vagy a római Pantheon geometriájának rejtélyeivel.
Várkonyi Nándor az I. Világháború poklában katonaként, huszonöt évesen tífusz-betegség-be esett, aminek következményeként megsüketült. Leszerelését követően Pécsett a Janus Pannonius Egyetem könyvtárosa lesz: hatalmas ismeretanyag-forrásból lesz lehetősége addig is óriási tudását tovább gyarapítani, emellett folyamatosan figyelemmel kíséri a múltkuta-tás mindenkori, legfrissebb eredményeit. Irodalmi tevékenysége is kiemelkedő: megírja az írás, a könyv, a magyar katonaköltők és a kémia történetét, irodalmi antológiát szerkeszt. Az ötödik ember című, háromkötetes művében az emberiség történetének ősi, pelaszg hagyománya szerinti öt nagy érc-korból az ötödik, a vaskor fiainak történetét írja meg rendkívül olvasmányosan, hihetetlenül gazdag tartalommal: érdekes és nagyon oda kell figyelni rá.

 

PAUL DRAPER – TREWIN COPPLESTON:
A BELSŐ TÉR CSODÁI
(ismereterjesztés)

Öt csodálatos, különböző stílust képviselő épületet mutat be ez a gyönyörű kiállítású, megjelenésében is rendkívül dekoratív könyv, megismertetve azok alaprajzát, építőit, történetét. A kötet kitűnő illusztrációkat tartalmaz. Kihajtható lapjain az épületek belső terének fantasztikus grafikai fantáziával és tudással megrajzolt, rendkívül precíz, perspektívikus módon ábrázolt belső világát ismerhetjük meg. Olyan épületekét, mint a párizsi, Garnier-féle Operaház, vagy II. Lajos bajor király neuschwansteini kastélya. A további három épületért tessék föllapozni a kötetet.

 

LUDWIG KÖNEMANN:
A MŰVÉSZET KÉPES ENCIKLOPÉDIÁJA
(ismereterjesztés)

E csodálatosan gazdag, gyönyörű kiállítású, elegáns könyvnek nincs szerzője, pontosabban nagyon is sok van neki, ezért szerzőként szerkesztőjét tüntettük föl. Több, mint 1200 kitűnő minőségű illusztrációja a hozzájuk tartozó kísérőszöveggel az emberiség művészeti tevékenységének legkorábbi korszakaitól napjainkig felöleli a napi megélhetésen messze túlmutató tevékenységgel létrehozott, legszebb alkotásokat. Hiszen tudjuk, „A halandó szépség elmúlik, a de a mű fennmarad”.Leonardo da Vinci. „A művészet nem az élet kenyere, de minden bizonnyal az élet bora” – mondja Jean Paul, aki talán filozófus volt a XVII. században.  

J. W. Goethe megfogalmazása szerint „A művészet a kimondhatatlan közvetítője”. Márpedig, ha Goethe nem tud kimondani valamit, az nincs is… …illetve, dehogynem. A művészet.
Ez a művészet gyűjtemény időben és térben fogja át a képzőművészetek (festészet, szobrászat, építészet), grafika, iparművészet és a fotózás történetét, ezek mindegyikét kezdetétől napjainkig, földgolyónk minden tájáról, Ázsiától Óceániáig, Európától Amerikáig, Ausztráliáig és Új-Zélandig, csodálatosan változatos, kitűnő minőségű képanyaggal mutatva be e – számunkra általában ne ismert - területek művészeti tevékenységét.

 

FRANÇOIS RABELAIS – FALUDY GYÖRGY:
PANTAGRUEL I.-II.
(szatírikus regény)

Pantagruel és Gargantua a könyv teljes, a francia szépirodalom e remekének többek által ismert, teljes címe. Írója korban, életszemléletben és szóhasználatban François Villon követője. Írásának hangvétele híven tükrözi kora vágáns- és goliard-dalainak hangulatát, életérzését, humorát és gátlástalan kifejezéseit. (Vágánsok: egyházi iskolákhoz tartozó, de az egyház kötelékébe nem lépő, alapos irodalmi, zenei, történelmi, filozófiai és teológiai ismeretekkel rendelkező, szellemi függetlenséget hirdető, vándorló értelmiségiek. Goliardok: német, angol, és francia egyetemen tanuló, vagy ott szolgáló klerikusok, akik felismerve koruk társadalmi és egyházon belüli ellentmondásait, számtalan szatirikus verset, dalt, színdarabot hagytak a utókorra. 

Carl Orff ezen, sokszor (bor)virágos dalok csokrából állította össze Carmina Burana című, ismert és kedvelt, oratorikus zeneművét, amelynek dalai a XII.-XIII. századból származnak). Jókedvű, bővérű, nem finomkodó társaság ez a jól képzett diákréteg, amely nem veti meg egy-egy jó kis duhaj ivászat, alkalmi verekedés vagy fehércselédekkel való, vidám hancúrozás mennyekbe röpítő élményét útszéli fogadók, kocsmák homályos szénapadlásán…

Rabelais e XVI. század első felében született, kitűnő írására ugyanúgy jellemző a társadalmi visszásságokat – legyenek azok egyháziak, vagy világiak - pellengérre tűző kritikai szellem, mint Villon balladáira. Nagy különbség, hogy az ő prózai művében kitalált mesefigurák elképesztő kalandjai során, a résztvevők szájába adott ironikus, gúnyos, időnként maróan szatirikus párbeszédekben ad hangot többnyire igencsak karcos véleményének. Hanem a könyv nyelvezete: nem csak a kocsmák útszéliek, Rabelais harsány, féktelen szóhasználata is az, bár, ha belegondolunk, nem is lehet más: bármenyire hatalmas történelmi és filozófiai ismeretanyaggal rendelkezzék is, nem függetlenítheti magát hőseinek életútjától és abból adódó neveltetésüktől. A „hősök” kifejezései durvák, sértőek, sokszor mérhetetlenül közönséges trágárságok, ám a kalandos eseményekhez mérten rendkívül kifejezőek. A használt szavak és kifejezések erejét a szöveg mondanivalójától függően fokozva, vagy enyhítve Faludy György mesteri, csodálatosan sokszínű, hihetetlenül gazdag szókészletű fordítói leleménnyel oldja meg, úgyhogy a szövegekben – legyenek bármilyen durvák is – végül a humor érvényesül. Faludy nem csak fordítója, átköltője is e remek társadalmi paródiának.

Faludy György a Pantagruel III. és IV. kötetének fordítását is elkészítette, ám ezek kiadásra nem kerültek. A Gargantua fordítása – cca.120, A4-es formátumú oldal - az ’56-os forradalom eseményei során elveszett, valószínűleg megsemmisült, jobb esetben lappang valahol. Ez esetben lehet némi remény arra, hogy egyszer előkerül. Sajnálatos tény, pótolhatatlan veszteség, ám ennek ellenére a klarissza-nővérek, vagy az angolkisasszonyok szellemiségében nevelkedett hölgyek számára a két első kötet elolvasását sem merném ajánlani.

 

ROBIN COOK:
MŰHIBA
(orvoskrimi)


Érthetetlen eset történik: kórházban, egy kiválóan képzett, kitűnő képességű, lelkiismeretesen dolgozó altatóorvos fiatal, jó erőben lévő betege műtét közben, teljesen steril körülmények között meghal. Senki nem tudja, miért, minden logika, minden józan megfontolás és konkrét történés mérlegelése azt mutatja, hogy ennek a halálesetnek nem lett volna szabad bekövetkeznie. A dokit mégis, műhiba elkövetése miatt perbe fogják, elítélik. Tisztában van azzal, hogy a hibát, amellyel vádolják, nem követte el, de nem jön rá a probléma okára. Családi élete felborul, felesége elhagyja. Hosszú éjszakák idegőrlő magányában gyanú támad benne: hogyan lehet, ha a hibát nem követte el, a halál mégis bekövetkezett? 

Mi történhetett valójában? Hosszas vívódás után meglép az igazságszolgáltatás elől és egy volt, hasonló eset miatt öngyilkossá lett orvosbarátja feleségének segítségével lát neki a valós események felderítésének.

Elképesztő, hihetetlenül merész kalandokkal járó kutatások sora vár a jószándékú, ám rendkívül hátrányos pozícióból induló, igazságát kereső emberre. Hosszas üldözések, életveszélyes, éjszakai megfigyelések, az orvosbarát kutatási eredményeinek átvizsgálása, törvénytelen házkutatás és homályban lapuló, ismeretlen bűnözőkkel történő, többszörös összecsapások után derül fény a háttér valami egészen elképesztő, hihetetlen, döbbenetes, szövevényes és mérhetetlenül etikátlan mivoltára. Vajon meg tudja ezt úszni a doki?

A végig rendkívül izgalmas, fordulatos krimi olvasásakor ügyeljünk arra, hogy legyen rajtunk elektromosan jó szigetelőképességű, vastag gumikesztyű és gumitalpú cipő: a könyv minden sorából süt a nagyfeszültség… 

 

---------------------------------------------------------- 
 

Edith Eva Eger: A döntés

Kedves Szervezők! 

Szeretettel ajánlom Edith Eva Eger: A döntés című könyvét. Azt gondolom, hogy ez az igazán megrázó élményeket és valóban megtörtént eseményeket leíró könyv mindenki számára üzenetet hordoz. Ez a könyv segíthet nekünk abban, hogy ne felejtsük el, hogy a változó körülmények mellett, mi magunk dönthetünk saját szabadságunkról.

Jó olvasást kívánok Mindenkinek!

Lengyel Krisztina


 ---------------------------------------------------------- 
 

 

 

 

Herczeg Gyuláné, Terike
(Tavaszi Nyugdíjas Klub tagja)

 

Popper Péter: Lélekrágcsálók   

Érdekes, szórakoztató, segít tisztázni életünk problémáit.

 


 ---------------------------------------------------------- 

 

 

 

 

Mudrák Regős Ágnes
festőművész ajánlója (Corvin Művészklub)

 

Nehéz volt a választás, hogy melyik könyv tetszett a legjobban, de talán Böjte Csaba Füveskönyve az, amely a legjobban megfogott. Böjte Csabának az egész élete, tevékenysége, a gyerekekkel való foglalkozása, az ahogy a gondolatait, érzéseit leírja annyira magával ragadó, tényleg csak mindenkinek ajánlani tudom. 


 ----------------------------------------------------------  

 

 

Baán Katalin
fotóművész ajánlója

Baán Katalin 2018. novemberében szerepelt nálunk
Képi gondolatok a Zsoltárok könyvéből című fotókiállításával.

Édesanyám könyvtáros volt, így természetes volt, hogy már gyerekkoromban nagyon sok könyvet adott a kezembe. Az egyik nagy kedvencem, melyet számtalanszor olvastam újra, és ma is aktuális olvasmány Mihail Afanaszjevics Bulgakov: Mester és Margarita c. kötete. 

A könyvben három szálon futnak az események, a jelenkor, az 1920-as, 30-as évek Oroszországa, Mester és Margarita szerelmi szála, és a hit-isten vonulat.

Mindhárom téma  külön-külön is megállja a helyét, de együtt kivételes módon erősítik egymást. Ez nagyon tetszett mindig is a könyvben!

Művészként az általam alkalmazott réteges technika és a mű között is párhuzam vonható: arra törekszem, hogy montázsszerű fotóimban a megörökített részletek egy komplett alkotásként is megállják helyüket. Hát nem érdekes?​


 ---------------------------------------------------------- 

 

Istovics Erzsébet
16. kerületi nyugdíjas, a Tavaszi Szél Nyugdíjas klub tagja

Nagyon örülök a kezdeményezésnek!
Két könyvet is nagy szeretettel ajánlok a közönség figyelmébe.

 

 

 

 

 

 

Bálint György - Bánó András:
Bálint gazda a százéves kertész

Egy megindító életút megannyi története a népszerű kertészről.​

 

 

 

 

 

 

Leon Uris: Exodus

Az európai zsidóság embertelen sorsának hiteles története.​

 --------------------------------------------------------- 

 

Juhász Veronika: 
Mohács nyomán

 

Felhívásukra örömömre szolgál egy egészen friss kiadású történelmi regényt figyelmükbe ajánlani. Juhász Veronika Mohács nyomán című könyve sok, mára elfeledett történelmi emléket hívott elő. Kalandos regényes környezetben fiatalok számára is könnyű befogadni a száraz évszámokat, amikor is a magyar föld három részre szakadt. Ebben a vérzivataros időben egy szelíd, de talpra esett lány nem hagyja, hogy az ő életét a család és a kor hagyománya alakítsa. Maga veszi kezébe a sorsát. Bár nagy árat fizet, de a szabadsága az övé marad. Izgalmas, fordulatos lebilincselő a könyv és aktualitása épp a most 500 éves török hódoltság kezdetére esik.

Tisztelettel: Fejes László

---------------------------------------------------------------------------

Számomra nagy meglepetés és élmény volt megismeri Juhász Veronika: Mohács nyomán című könyvét. Férjem 2 napig szinte állandóan olvasta,  annyira magával ragadta a történet. Gratulálok az írójának és szeretettel ajánlom mindenkinek, akit érdekel a történelmünk!
Petrovics Kinga és Sándor

---------------------------------------------------------------------------

Nem túl sok könyv olvasására futja időmből. Üzletemberként számtalan levelet, sok szerződést és pályázatot kell átolvassak hetente, ezenfelül a társadalmi és gazdasági tájékozottság megszerzése érdekében legalább egy órát a böngészőben online aktualizálom ismereteim. Mindez aztán azt eredményezi, hogy estére már csüggedő lelkesedéssel fognék kezembe egy olvasmányt. Mégis megtörtént, hogy ezt az alkotást másfél nap alatt kiolvastam és még szerettem is volna, ha tovább tart az élmény vagy ötven-száz oldalon keresztűl. Csodás száguldás időben és térben egy egyszerű asszony életének kedves és korhű megjelenítésével.

Több ilyen stílusú olvasmányt szeretnék. Köszönet a regény szerzőjének, szép izgalmas alapos munka!

Üdvözlettel: Juhász Csaba

---------------------------------------------------------------------------

Jól választ az az olvasó, aki Juhász Veronika: Mohács nyomán című művét választja olvasásra. Hiteles történelmi eseményekbe ágyazza eseményeit.

Török földre rabolt magyar lány és török fiú szerelmi történetét ismerjük meg.Hosszú éveket egymásra várva, magyar földön teljesedik be szerelmük. Házasságukból két kislány születik. De a török-magyar-német harcok megváltoztatják életüket.Az özvegyen maradt anya lányai nevelésére nagy gondot fordít, s megérteti velük, bár különböző nemzetiségű, sőt egymással harcban álló nemzetből valók a szülei, ettől még lehetnek boldog család..A regényben megismerjük a török által elfoglalt Buda "békés" napjait. Bizonyítva, hogy az emberek, bármilyen nemzetiségűek is,egymást s kulturájukat elfogadva tudnak békésen egymás mellett élni. Hogyan alakítja az özvegy, ő és a gyermekei életét,hogyan kerülnek Bécsbe, ott az emberek javára munkálkodva, hogy jót tegyenek, életben maradjanak...

Erről szól a regény... Izgalmas, cselekményes! Olvassák el a szerző más műveit is, regényeit,novelláit, verseit. Nem fognak csalódni!

Ajánlotta: Marosné Németh Zita

 

 

Kategória

Mindenmás

 

Csonka András
rendhagyó videós könyvajánlója: