2021. január

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
V
31
kulturliget eseménynaptár


Könyvajánló

2021. január 13. 10:00

 

 

------------ Partnereink, látogatóink ajánlják ------------ 

 

Kedves Olvasó!

Caroline Bernard: Frida Kahlo és az élet színei című könyvet szeretném ajánlani Önnek!

A szerző egy írói álnév és a Hamburgban élő Tania Sckie irodalmárt rejti, aki szereti az erős nőkről szóló történeteket olvasmányos és fordulatos formában elénk tárni. Aki nem tudja ki is valójában Frida Kahlo, az ebből a könyvből megtudhatja. Frida Kahlo egy festőművész, egy női ikon, egy független nő, akit manapság is követendő példának tekintenek nők, lányok, asszonyok. Hogy miért? Arra is választ ad ez a könyv.

Egy kis szeletet kapunk a festőnő életéből, a karakteréről, az érzéseiről, a szerelmeiről és Diego Rivierához fűződő szenvedélyes és rapszódikus kapcsolatáról.

Nehéz és küzdelmes élete volt, 1907-ben született Mexikóvárosban indián, német, mexikói gyökerekkel. Hatéves korában gyermekbénulással küzdött, és a betegség következtében egyik lába jóval gyengébb lett, így gyógyulása után is sántított. Hogy lábát takarja, gyakran hordott férfiruhát, vagy hosszú, színes, bő szoknyát, autentikus mexikói népviseletet – ez utóbbit élete végéig szívesen viselte. Jól tanult, orvosnak készült, és nőként az egyik legjobb középiskolába (Prepa) is felveszik. A könyv 1925-ben kezdődik, amikor a 17 éves Frida élete fenekestül felfordul, mert egy súlyos buszbaleset következtében a lábadozása alatt hónapokig ágyhoz lesz kötve, és elkezd festeni.

Első festményei önarcképek, hiszen baldachinos ágyára szerelt tükörből magát látja egész nap. Festményein egész életét elkísérő fájdalmát, szenvedéseit, érzéseit, a halált olyan nyers őszinteséggel tárja elénk, amire a művészetben női festőtől alig akad példa.  „Azért festem magam, mert gyakran vagyok egyedül, és magamat ismerem legjobban” – mondta egyszer. Megismerkedik egy művésztársaságban a 21 évvel idősebb híres mexikói festővel, Diego Rivierával, akibe azonnal beleszeret, és akiről később azt mondja, hogy a második baleset volt az életében. Ennek a két önálló, erős és makacs embernek a kapcsolatát a „se veled, se nélküled” , de egy nagyon mély kötődés jellemezte. Az írónő nagyon finoman érzékelteti a könyvben Frida érzéseit, olykor gyűlöletét, mély szeretetét, önfeláldozó szerelmét Diegoval kapcsolatban.

Frida nagyon szeretett volna édesanya lenni, de ez a korábbi baleset miatt nem volt lehetséges, a könyvben az író leírja nagyon mély fájdalmát a magzata elvesztése miatt. Frida az életét vitte a vászonra és ebben a könyvben az is nagyszerű, hogy meg tudjuk egy-egy festménye keletkezésének idejét, az ihletet, ami a festésre ösztönözte. Aztán a férjével való kapcsolata érzelmileg mélypontra kerül, és Frida életében egy másik nagy szerelem lép be, Muray Miklós magyar fotográfus személyében. Ebben a kapcsolatban Frida igazán ki tudta élni a nőiességét, a gyengeségét, a szexualitását. Az életét 2 fontos dolog határozta meg: a szerelem és a festészet, ezek a dolgok tették gazdaggá és ez több volt, mint amit az élettől remélhetett. Még életében üdvözölt festőművész lett, több kiállítása megnyílt.

Ez a könyv Frida sorsán keresztül példa lehet a ma élő nők számára! Arra mutat rá, hogy minden betegség, nehézség, fájdalom ellenére lehet reménykedni a holnapban, mindig talpra lehet állni, újra lehet kezdeni, és mint Frida, mindennek ellenére üdvözölni és élvezni a megélt pillanat varázsát, a nagybetűs életet! Mexikóban áldásnak számít, ha valaki ugyanabban a házban hal meg, ahol született – Fridának ez megadatott. Annak ellenére teljesnek érezte az életét, hogy mindössze 42 évet élt.

Viva la Vida” ( Éljen az Élet!) – mondta mindig és meg is festette ezt a vásznon!

Jó olvasást kívánok ehhez a fordulatos életrajzi ihletésű könyvhöz!

Dr. Kolyvek Antónia

 

 ---------------------------------------------------------- 
 

Edith Eva Eger: A döntés

Kedves Szervezők! 

Szeretettel ajánlom Edith Eva Eger: A döntés című könyvét. Azt gondolom, hogy ez az igazán megrázó élményeket és valóban megtörtént eseményeket leíró könyv mindenki számára üzenetet hordoz. Ez a könyv segíthet nekünk abban, hogy ne felejtsük el, hogy a változó körülmények mellett, mi magunk dönthetünk saját szabadságunkról.

Jó olvasást kívánok Mindenkinek!

Lengyel Krisztina


 ---------------------------------------------------------- 
 

 

 

 

Herczeg Gyuláné, Terike
(Tavaszi Nyugdíjas Klub tagja)

 

Popper Péter: Lélekrágcsálók   

Érdekes, szórakoztató, segít tisztázni életünk problémáit.

 


 ---------------------------------------------------------- 

 

 

 

 

Mudrák Regős Ágnes
fotóművész ajánlója (Corvin Művészklub)

 

Nehéz volt a választás, hogy melyik könyv tetszett a legjobban, de talán Böjte Csaba Füveskönyve az, amely a legjobban megfogott. Böjte Csabának az egész élete, tevékenysége, a gyerekekkel való foglalkozása, az ahogy a gondolatait, érzéseit leírja annyira magával ragadó, tényleg csak mindenkinek ajánlani tudom. 


 ----------------------------------------------------------  

 

 

Baán Katalin
fotóművész ajánlója

Baán Katalin 2018. novemberében szerepelt nálunk
Képi gondolatok a Zsoltárok könyvéből című fotókiállításával.

Édesanyám könyvtáros volt, így természetes volt, hogy már gyerekkoromban nagyon sok könyvet adott a kezembe. Az egyik nagy kedvencem, melyet számtalanszor olvastam újra, és ma is aktuális olvasmány Mihail Afanaszjevics Bulgakov: Mester és Margarita c. kötete. 

A könyvben három szálon futnak az események, a jelenkor, az 1920-as, 30-as évek Oroszországa, Mester és Margarita szerelmi szála, és a hit-isten vonulat.

Mindhárom téma  külön-külön is megállja a helyét, de együtt kivételes módon erősítik egymást. Ez nagyon tetszett mindig is a könyvben!

Művészként az általam alkalmazott réteges technika és a mű között is párhuzam vonható: arra törekszem, hogy montázsszerű fotóimban a megörökített részletek egy komplett alkotásként is megállják helyüket. Hát nem érdekes?​


 ---------------------------------------------------------- 

 

Istovics Erzsébet
16. kerületi nyugdíjas, a Tavaszi Szél Nyugdíjas klub tagja

Nagyon örülök a kezdeményezésnek!
Két könyvet is nagy szeretettel ajánlok a közönség figyelmébe.

 

 

 

 

 

 

Bálint György - Bánó András:
Bálint gazda a százéves kertész

Egy megindító életút megannyi története a népszerű kertészről.​

 

 

 

 

 

 

Leon Uris: Exodus

Az európai zsidóság embertelen sorsának hiteles története.​

 --------------------------------------------------------- 

 

Juhász Veronika: Mohács nyomán

Számomra nagy meglepetés és élmény volt megismeri Juhász Veronika: Mohács nyomán című könyvét. Férjem 2 napig szinte állandóan olvasta,  annyira magával ragadta a történet. Gratulálok az írójának és szeretettel ajánlom mindenkinek, akit érdekel a történelmünk!
Petrovics Kinga és Sándor

-------------------------------------------

Felhívásukra örömömre szolgál egy egészen friss kiadású történelmi regényt figyelmükbe ajánlani. Juhász Veronika Mohács nyomán című könyve sok, mára elfeledett történelmi emléket hívott elő. Kalandos regényes környezetben fiatalok számára is könnyű befogadni a száraz évszámokat, amikor is a magyar föld három részre szakadt. Ebben a vérzivataros időben egy szelíd, de talpra esett lány nem hagyja, hogy az ő életét a család és a kor hagyománya alakítsa. Maga veszi kezébe a sorsát. Bár nagy árat fizet, de a szabadsága az övé marad. Izgalmas, fordulatos lebilincselő a könyv és aktualitása épp a most 500 éves török hódoltság kezdetére esik.
Tisztelettel: Fejes László

 

Kategória

Mindenmás