2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Kisze-kisokos

2021. február 16. 12:00

Kisze-kisokos

 

A farsang – bár Vízkeresztkor (jan. 6.) kezdődik – az utolsó három napon hág a tetőfokára, ezt hívják „farsangfarkának”, aminek a lezárása a húshagyó keddi zajongó maskarás felvonulás, ami  egyes tájegységeken összekapcsolódik kiszebáb készítésével és elégetésével vagy vízbe hajításával. Pl. Zala megye. Ezután jött a 40 napos böjt Húsvétig.

 

Máshol, jellemzően a Felvidéken, Hont, Nógrád, Pest és Heves megye egyes községeiben a kiszézés szokása Virágvasárnapra tolódott, ami a böjt vége. A köztudatban ez jobban beépült, mivel ez egy másik – tavaszköszöntő – népszokással is összekapcsolódik, ami a villőzés. Ebben azonban már nem a télűzésen, hanem a tavasz üdvözlésén van a hangsúly, hiszen Húsvét előtti utolsó vasárnapon járunk, ami már igen közel van a tavaszhoz.

A kisze általában nőnek öltöztetett szalmabáb, rongybáb, de pl. Gyergyóban ingben, gatyában levő, nagykalapú férfi-alak.

A kiszézés célja eredendően a téltemetés. A telet ezesetben minden rosszal, fájdalommal, betegséggel, rontással stb. azonosították és akarták elűzni a kiszebáb megsemmisítésével. A kiszehajtás másik fő célja a jó termés biztosítása, a jégeső, a fagy elűzése.

 

A régi hagyomány szerint a kiszebáb égetése megszabadítja az embereket minden bajtól. A lényege, hogy kiszebabát és zajkeltő szerszámokat készítettek, mellyel a falu főterére vonultak és közben hangosan zörgették hangszereiket, télűző rigmusokat kiabálva. (Kisz, kisze haj! Elűzzük a betegséget, behozzuk az egészséget, haj!) A vonulás a téren felállított máglyánál ért véget, ahol az összegyűlt személyek gondűző cédulákat tűztek fel a kiszebabára. A papírokra azt írták fel, amitől szerettek volna megszabadulni. A máglya elhamvadásáig tavaszköszöntő versikéket és dalokat énekelnek.

 

A kiszézés az élet és a termékenység diadalának öröme és ünneplése is.

https://polgariszemle.hu/archivum/120-2012-junius-8-evfolyam-1-2-szam/hagyomanyaink-nyomaban/490-teltemetes-szalmababuval

http://lexikon.katolikus.hu/T/t%C3%A9ltemet%C3%A9s.html

http://www.dunatiszakozi.hu/kiszebabu.html

Kategória

Mindenmás