2023. szeptember

P
1
Szo
2
V
3
H
4
K
5
Sze
6
Cs
7
P
8
Szo
9
V
10
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
V
17
H
18
K
19
Sze
20
Cs
21
P
22
Szo
23
V
24
H
25
K
26
Sze
27
Cs
28
P
29
Szo
30
kulturliget eseménynaptár


Tollaskígyó földjén - Gedeon Péter építész grafikai kiállítása

2022. október 04. 18:00

Október 4. kedd 18.00

 

érintetlen kultúrák Közép-Amerika birodalmaiban

Gedeon Péter
építész
grafikai kiállítása

 

A vendégeket köszönti:
Szabó Csilla igazgató

A kiállítást megnyitja és közreműködik:
Kemény János
író, költő, fotós

 

A kiállítás megtekinthető 2023. január 31-ig a Napfény Galériában.

 

 

A Közép-Amerikában, különösen a mai Mexikó területén lévő Yucatan-félszigeten és annak tágabb környezetében maradt népcsoportok közül egyesek hihetetlen csillagászati és matematikai ismeretekkel, külön hitélettel rendelkeznek, amelyek között azonban meglehetősen sok hasonló vonás fedezhető fel. Különös, furcsa, érdekes világ alakult ki, amelynek nyomai – ha a spanyol hódítás pusztításai miatt mérhetetlenül hiányosan is – de mindmáig léteznek. E megmaradt épület- és szobortöredékek, textil- és agyagfigurák, domborművek, kőfaragások, halotti álarcok – bár rendkívül érdekesek és kifejezőek – esztétikai értéke nagyon távol esik a mi európai, görög-latin világunk humánus szépség-eszményén felnőtt ízlésünktől, pedig még nagyon sok mozzanat nem ismert ezekből az ősi kultúrákból – annak ellenére, hogy a már ismert leletekről is könyvtárnyi irodalom szól –, hiszen e világ régészeti feltárása, dokumentálása és értékelése teljes egészében még nem történt meg, jelentős részük ma is ásatási terület.
E különös világ fejlődését Amerika Európa részéről történt felfedezése, pontosabban a felfedezés súlyos következményeként 1519-ben kezdődő, gátlástalan spanyol aranyvadász hódítás szakítja, majd szünteti meg, elpusztítva – miként pogányt – e fantasztikus világ csodálatosan változatos, összetett, páratlanul színes, mérhetetlenül gazdag kultúráját. E letűnt világ különös, olykor ijesztő, félelmetes, de mindenkor rendkívül kifejező kincseiből mutatunk meg néhányat, a róluk készített grafikák segítségével.
Amint arról már volt szó, ez elpusztított, csodálatos világ maradványaiban is rendkívül gazdag: e kis kiállítás keretein belül e csodákból csak egészen kis ízelítőt van lehetőségünk bemutatni, őszintén remélve, hogy lesznek, akiknek e néhány rajz érdeklődését felkelti, fantáziáját megindítja.

Kategória

Kiállítás