2021. november

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Téli tárlat

2021. november 23. 17:00

Az ART 16 Művész Csoport TÉLI TÁRLATA

 

A kiállításon festők és grafikusok telet idéző munkái szerepelnek majd, a művészi szabadság jegyében, tematikai megkötés nélkül. A tárlaton Önarckép c. alkotásával - halálának 40. évfordulóján, a nehézfajsúlyú festői dikció megteremtőjére - Pázmándhegyi Bak János (1913-1981) festőművészre is emlékezünk. 

 

 

18 ÉVES AZ ART 16 MŰVÉSZ CSOPORT

 

2003. június 4-én Budapest XVI. kerületében a Corvin Művész Klubból kivált egy 11 fős csoport, hogy a művészet új és jobb megélésének útjára lépjen.

A Corvin Művész Klubban akkor már 30 éves tagsággal bíró, jó néhány rangos kiállítás szervezője és résztvevője, 2000 – 2003 között elnöke, a Corvin Művészeti Éremmel kitüntetett A. Bak Péter, az őt követő jó képességű kollégákkal együtt megalapította az     ART 16 XVI. Kerületi Művész Csoportot az R+Á Székházban (Budapest, XVI. ker. Csömöri út 185.). A csoport elnöke A. Bak Péter festőművész lett. 

Küzdelmük, kitartásuk, állhatatos és következetes művészi munkájuk hamarosan meghozta gyümölcsét.

A csoport egyre több sikert ért és ér el az országos képzőművészeti kiállításokon. Tárlataikat neves művészettörténészek, művészeti írók nyitják meg és kiemelik a zsűrizett művek kvalitásait, a rendezés professzionális színvonalát. A művészet iránt érdeklődő közönség rögtön felismerte és a mai napig felismeri kiállításaik jelentőségét, és az alkotások minőségét.

Így mára már a laikus is különbséget tud tenni a mű és a fércmű között.

Az ART 16 Művész Csoport a főváros XVI. kerületében élő, dolgozó, alkotó, kerületi múlttal rendelkező, vagy ide kötődő olyan művészeket kíván tagjai között tudni, akik a művészet valamelyik ágában már elismert tevékenységet folytatnak. Az ART 16 mindenkit szívesen lát, aki folyamatosan színvonalas művészi produkcióra képes. Céljuk a kerület tehetséges alkotóinak összefogása, művészeti tevékenységük támogatása, műveik bemutatása kerületen belül és azon kívül is. Tagjaik a képző, ipar és fotóművészet műfaját képviselik. A társaság két díjat is alapított: a kimagasló művészeti munkásságot Pro Art 16 Művészeti Érem-díjjal ismeri el. A magyar kultúra terén végzett kiemelkedő munkásságot a Magyar Kultúráért Érem-díj adományozásával ismeri el.

A díjakat évente ítéli oda az ART 16 Kuratóriuma, és adja át az elnök.

Csoportos kiállításaik Budapesten kívül szinte az egész országot érintik, Rév-Komáromtól Lakitelekig. Kiállításaikkal ünnepelték a Magyar Kultúra Napját, a Föld Napját, a Magyar Festészet Napját, a Zene Világnapját, és a 100 éves a Magyar Repülés történetét. Tárlataikkal évente megemlékeznek az 1848-49-es Magyar Forradalom és Szabadságharcról, valamint az 1956-os Magyar Forradalom és Szabadságharcról, ezzel is tisztelegve a magyar hősök előtt. Rendszeresen szerveznek és bemutatnak tematikus tárlatokat is: csendélet, akt, közlekedés, repülés és szakrális témakörökben. Az „Első magyar űrrepülés 30. évfordulója” című kiállításuk (2010. március 30., Corvin Művelődési Ház) egyedülálló rendezvény volt az országban, amelyen Magyari Béla kiképzett űrhajós is megjelent. „Repülés és képzőművészet” című kiállításukat a magyar repülés 100. évfordulójára dr. Kelényi István művészettörténész, főiskolai docens nyitotta meg nagy érdeklődés mellett a Közlekedési Múzeumban, 2009. április 17-én. Dr. Feledy Balázs művészeti író mondott megnyitó beszédet 2006. október 3-án Százhalombattán, a Barátság Művelődési Központban rendezett „Zene a képzőművészetben” című kiállításukon. A 15 éves ART 16 Művész Csoport Jubileumi Téli Tárlatát 2018. november 5 –25 között rendezte az Erzsébetligeti Színház-Corvin Galériában (XVI. Hunyadvár u. 43/c.). Mint minden tárlatukon, most is volt vendégművész: Luzsicza Lajos (1920- 2006) festőművész „Vágvölgye” című, 1966-ban festett 60 x 80 cm-es olajfestménye nagy sikert aratott. Jó nevű, professzionális alkotókból álló művészcsoportokat is meghívnak és bemutatnak a Corvin Művelődési Ház galériáiban: Rudnay Társaság, Molnár-C. Pál Baráti Kör, Zuglói Képzőművészek Társasága. Meghalt tagjaik munkáit emlékkiállításokon mutatják be. Az ART 16 Művész Csoport tagsága az évek folyamán változott és változik. A változás jó irányú, a színvonal erős. Tagságuk többsége tagja a MAOE-nak, a Képző és Iparművészek Szövetségének, a Grafikusművészek Szövetségének, és a Magyar Festők Társaságának. Nevük és művészetük országosan is ismert.                     

2010-ben színes, tartalmas katalógust adott ki magáról az ART 16. A csoport nem kér, s nem kap támogatást, ez a szabadság ára. Az élet rövid, de a művészet és a szeretet örök!

 

2021 október 1.

A. Bak Péter

                                                                                                          ART 16 alapító elnöke

Kategória

Kiállítás