2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Színek és gyöngyök - Szentmihályi Kulturális Központ

2022. március 11. 18:00

2022. március 11. péntek, 18.00

Szentmihályi Kulturális Központ
(1165 Budapest, János u. 141-153.)

 

Mudrák Regős Ágnes
festő és

dr. Szandtner Gáborné
Magyar Kézműves Remek Díjas népi iparművész

SZÍNEK ÉS GYÖNGYÖK

 

A kiállítást megnyitja:
Koltayné Zolder Klára, a Corvin Művészklub vezetője

Szakmai előadó:
Péter Szidónia népi iparművész

Közreműködik:
a Hagyományőrző Kelevézek zenekar és
dr. Kratofil Ottóné verssel

 

A kiállítás megtekinthető 2022. május 29-ig.

 

 

 

MUDRÁK REGŐS ÁGNES 

Árpádföldön élek. Egy kis zuglói kitérő után 1992-ben költöztünk vissza a kerületbe férjemmel és két fiammal. Azóta már van két csodálatos unokám is.

Rajzolni, festeni még annak idején egy képzőművészeti csoportban kezdtem. Török Gyula festőművész volt a tanárom. Gyula bácsi biztatása ellenére más területen folytattam az életem, majd férjhez mentem. Mérlegképes, könyvvizsgálói vézettségemmel gazdasági területen helyezkedtem el. 36 évig dolgoztam a Magyar Postánál a Krisztina krt-i postapalotában csoportvezetőként, majd osztályvezetőként. Míg aktív koromban nagyon mozgalmas, pörgős életem volt,  addig nyugdíjas éveim elején rámszakadt a nagy csend és nyugalom, amit nagyon nehezen viseltem. 2009-ben kezdtem el újra festeni. Azóta is folyamatosan képzem magam. A rajzolás egyébként egész életemben elkísért, főleg virágokat és portrékat  rajzoltam. Számomra csodálatos érzés, hogy eltervezek valamit és rajzolással, festéssel meg tudom valósítani. Elmondhatom, hogy megtaláltam a hivatásomat, feladatomat ami teljesen kitölti az életem. Elsősorban akrillal, de olajjal és akvarellel is szívesen festek.

Tagja vagyok a Corvin Művészklubnak, Országos Képző- és Iparművészeti Szalonnak, Maconkai Orosz László Galériának,  Független Magyar Szalonnak, valamint a Művészeti Tárlónak, melyek katalógusaiban  folyamatosan megjelennek képeim.

Évente 10-12 kiállításon veszek részt, kivéve az elmúlt covidos időszakot. Önálló kiállításaim a Corvin Művészklub rendezésében voltak.

A festészetben a színek harmóniája az, ami a legjobban megfog, legyen az tájkép, virágcsendélet, absztrakt stb.

Szeretek különleges dolgokat, hangulatokat is megörökíteni. Csodálatos dolog látni, ahogy az első lépések után lassan kialakul az a kép amit elképzeltem. Ha valami szépet vagy különlegeset látok az elraktározódik bennem és előbb-utóbb eljön az a pillanat amikor úgy érzem, ezt most kell megfestenem.

Boldog vagyok, ha sikerül azt az érzést - amit érzek - műveimen keresztül másoknak is átadni, megmutatni.

Tekintve, hogy az utóbbi időben visszatértem az absztrakt festéhez, várhatóan ezeket a képeimet szeretném kiállításomon bemutatni.

Mudrák Regős Ágnes

 

Dr. Szandtner Gáborné (sz.: Sulyok Katalin)

Tanulmányaimat Budapesten végeztem. Korai nyugdíjazásom lehetővé tette számomra, hogy többféle tanfolyamon vegyek részt. Gyöngyfűzéssel 2002-ben kezdtem foglalkozni.

2001-től a Hagyományok Háza által indított Népi Játszóház foglalkozásvezetői tanfolyamon vettem részt, amit 2002-ben sikeres vizsgával zártam.

A következő években a Hagyományok Háza indított keresztféléves tanfolyamán pedagógia, pszichológia, művészettörténet tantárgyakból eredményes vizsgát tettem.

2002-ben a szálkai gyöngyfűző táborban ismertem meg mesteremet Oláh Mártát, a Népművészet Ifjú Mesterét, népi iparművészt, Király Zsiga díjast, aki bevezetett a népi gyöngyfűzés csodálatos világába.

Budapesten Fehér Anna a Népművészet Ifjú Mestere, Király Zsiga díjas művész, Szupper Krisztina a Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész, valamint Gordon Éva ötvös, művész, tanfolyamaira jártam, ahol technikai tudásra tettem szert.

2003 óta alkotásaimat rendszeresen zsűriztettem. 2005-ben elnyertem a Népi iparművész címet.

2003-ban megalakult a Magyar Gyöngy Egyesület, melynek alapító tagja vagyok. Egy éven keresztül pénzügyi tevékenységet láttam el. 2005-ben az egyesületet a NESZ tagjai sorába felvették.

Iparművészeti Lektorátus 10 alkotásomat certifikációval minősítette. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállítások céljából több alkotásomat vásárolta meg.

A Praktika című havi lap 2008 novemberi 8. számában 4 oldalon gyöngyszövést mutattam be.A Magyar Televízió „Tanuljunk szakmát c." sorozatban interjút készített velem és bemutatta alkotásaimat.

2009-ben a Magyar Kereskedelmi Iparkamara pályázati anyagomat a Magyar Kézműves Remek díj adományozásával ismerte el.

Nyaranta Balatonon gyöngyfűzést oktatok, helyi lakóknak, valamint az ott nyaralóknak.A hozzám járt tanítványom Neczné Vajna Zsuzsa 2019-ben elnyerte a népi iparművész címet.

A gyöngyfűzés életem meghatározó eleme lett. „MEGFOGTAM és Ő MEGFOGOTT”.

Dr. Szandtner Gáborné

Kategória

Kiállítás