kulturliget eseménynaptár


Michail Bessmertnij kiállítása

2017. május 14. 17:00

MICHAIL BESSMERTNIJ GYŰJTEMÉNYES KIÁLLÍTÁSÁN

JÚLIUS 7-ÉN,  PÉNTEKEN 18-19 óráig

T Á R L A T V E Z E T É S  L E S Z!

A kiállítást bemutatja Molnár Eszter művészettörténész.

Gyülekező 17.50-kor, a Corvin Galériában.

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

Az orosz-ukrán származású festőművész, Michail Bessmertnij 1946. október 20-án, Ukrajnában született.

Magyarországon megrendezett kiállításai közül az Erzsébetligeti Színházban az eddigi legnagyobb szabású, a teljes életművet végigkövető válogatás látható, mely az oeuvre-t tematikus egységekben mutatja be.

Bessmertnij 1974-ben fejezte be tanulmányait Ukrajna egyik nagy múltú művészeti iskolájában, a Grekov Művészeti Iskolában, Ogyesszában, majd Moszkvába költözött. Nagy utazások következtek életében. Egészen a sarkvidékekig eljutva végiglátogatta tágabb hazáját, az akkori Szovjetuniót. Ezáltal válhatott a vidéki Oroszország, az egyszerű emberek életének hiteles krónikásává, és egy érdekes magánmitológia kidolgozójává.

Az álomszerűségükben és látomásosságukban leginkább a szürrealista stílushoz közelítő festői életműben számos érdekes egyéni szimbólumot vagy népies, mitológiai elemet fedezhetünk fel. Festményein az ortodox keresztény, a klasszikus ókori és modern motívumok keverednek.

A több mint három évtizedet felölelő alkotói pálya utolsó szakasza hazánkhoz köthető: Bessmertnij számos magyar vonatkozású városképet készített a Budapesten eltöltött évei alatt. A tárlaton jól nyomon követhetőek majd azok a fővárosi helyszínek, ahol megfordult. 1986 és 1989 között barátainál lakott, majd 1989-ben és 1990-ben a 16. kerületi Pilóta utcában tartózkodott, később feleségével megvásároltak egy szintén kerületi, Kézbesítő utcai házat, melyet teljesen újjáépítettek. A festőművész sokoldalú kreativitását mutatja, hogy nemcsak szépművészeti alkotásokat készített, hanem iparművészeti és belsőépítészeti feladatokat is magára vállalva a házban  faliképet, falborításokat, lépcsőfeljárót is készített, az udvar járdáján pedig zenei eszközöket mintázott meg. Műtermét, ahol a zömében kiállításunkon is bemutatandó több száz festmény és grafika készült a világos, üvegezett, emeleti  teraszon alakította ki. Magyarországon élt és dolgozott egészen 2003-ig, amikor egészsége meggyengült és gyógykezelés céljából visszaköltözött hazájába.

Élénk színvilágú grafikáin, festményein a 20. századi izmusok, különösen a fauvizmus vagy posztimpresszionizmus hatása fedezhető fel. A klasszikus képzőművészeti műfajokban is otthonosan mozgó Bessmertnij számos karakteres csendéletet, tájképet, portrét készített, ugyanakkor a faunok szorongást, aggodalmat kifejező egyéni vízióiban képes volt megjeleníteni saját lelkivilágát is.

Kategória

Kiállítás

TOVÁBBI ALKALMAK