2024. április

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
kulturliget eseménynaptár


Látható és láthatatlan világok

2021. október 26. 18:00

 

 

 

Benkő Ramóna, Határ Attila, Nagyvári Csaba és Végh Lajos
festő- és képzőművészek egymásra találása nem véletlen, munkásságukban központi szerepet tölt be a valóság és a látszat közötti határ folyamatos elmosása, a keretek tágítása, a különböző „realitások” ábrázolhatóságának felfedezése és a társadalmi szerepekre, szempontokra való reflektálás.

 

Benkő Ramóna 2014-2017-ig járt a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karára. Figurális festészetet és rajzot tanult Mátis Rita festőművész tanítványaként.

Ezután a Metropolitan Egyetemen mesterképzésen, design-és művészetmenedzser diplomát szerzett. Az Infota Alapítvány művészeként, a Tokaji múzeum új állandó kiállításainak tervezője. 2020-ban a MANK szervezte Test/Harmónia kiállításon vett részt. 2021 szeptember 1-én nyílt Barakonyi Borbálával közös kiállítása „SZÍNEK ÉS GESZTUSOK” címmel Budapesten az ART9 Galériában.

Újabb munkáin színes alapra testrészeket fest. A testrészeket mintaként használja, negatív és pozitív formák elrendezését variálja, a formákat ismétli. Képein véletlenszerűség és rend, komplexitás és redukció egyszerre uralkodik. Ezzel a fragmentált ábrázolással az absztrakt és a realista szemlélet határait feszegeti.

 

Nagyvári Csaba 2011-2014-ig járt a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karára. 2010-től bútor és műtárgy, épületszobrász és kőfaragó restaurálási munkákkal foglalkozik. Jelenleg Veszprémben él és a Veszprémi Petőfi Színház Díszítője. Képalkotó témája a víz köré fonódik. Élet és mozdulatok a víz alatt, valamint a víz mint destruktív látványt formáló tényező.

Kiállításai:
2020, 15 év Rippl kiállítás – Rippl Galéria, Kaposvár
Egyéni kiállítás – Museum Caffe, Székesfehérvár
2019, 13 Vad Art kiállítás – Dürer Kert, Budapest  https://www.youtube.com/watch?v=lqf0CvrDd9M&t=42s
12 Vad Art kiállítás – Dürer Kert, Budapest

Egyéni kiállítás – Museum Caffe, Székesfehérvár
Open your art – Erasmus + , Zebegény
2018, Vad art (performance) – Dürer Kert, Budapest
Csoportos kiállítás és aukció – Godot Galéria, Budapest
2017, Csoportos kiállítás és aukció – Godot Galéria, Budapest
Egyéni kiállítás – Museum Caffe, Székesfehérvár
2016, ArtAlom csoportos kiállítás – performance , Eger
2015, Csoportos kiállítás – Klasszikusok újragondolva – Dobó István Vármúzeum, Eger
ArtAlom csoportos kiállítás – performance, Eger
2014, Egyéni kiállítás – Redrum Caffe, Kaposvár
Csoportos kiállítás – Redrum Caffe, Kaposvár
Egyéni kiállítás – Fehérvár Feszt, Székesfehérvár
2013, HangKépUdvar – Performance, Kaposvár
Csoportos kiállítás – Redrum Caffe, Kaposvár
Egyéni kiállítás – Museum Caffe, Székesfehérvár
Velencei Symposion – Land Art, Velence
2012, Groteszk kiállítás – Együd Árpád Kultúrális Központ, Kaposvár
HangKépUdvar – Csoportos kiállítás – Egyéni performance, Kaposvár
Tanulmányok

 

Határ Attila 2010-2015 Eventus Művészeti Szakközépiskolában tanult alkalmazott grafika szakon. 2018-ban végzett az Eszterházy Károly Egyetem, Festő szakán F.Balogh Erzsébet tanítványaként. Emellett Osztatlan tanári, média és kommunikáció, rajz és vizuális kultúra tanár végzettséget szerzett. A kiállítandó képeinek témája a hiány és jelenlét. Fontosabb kiállításai: -Legyőzött határok, Szolnok /HATSZOBA bemutatkozó, MAMÜ/Budapest -Dirty Vacation önálló kiállítás /VII. Víz és élet Nemzetközi Biennálé, Baja

XXIX. PLEIN AIR Nemzetközi Alkotótelep - X. Mesterek és Tanítványok Találkozója zárókiállítása - Szeged

Díjak:

- OMDK, szekció III. díj, festészet különdíj, Kaposvár, 2019
- OMDK, szekció II. díj, festészet különdíj, Budapest, 2021

Ösztöndíjak:

- Új Nemzeti Kiválóság ösztöndíj 2019 - 2020

 

Végh Lajos képzőművész 1970. december 27-én született Budapesten. 1983-tól a Dési Huber képzőművészeti körben rajzolt Korga Györgynél. Ebben az időben találkoztott a szentendrei alkotók munkáival, de már akkor is elsősorban az összművészeti törekvések izgatták. Aknay János plan-air osztályában festett. 1989 Érettségizett az Eötvös Lóránd Gépipari Technikumban. 1991 Kirakatrendező és Dekoratőr iskolát végezett. Eközben alapított egy reklámgrafikával foglalkozó céget és azt vezette 2002-ig. 2002-től kizárólag a művészeti munkáival foglalkozik. Részt vesz különböző fesztiválok, művésztelepek szervezésében és munkájában.

Saját képalkotó rendszerét Digital Sand-nak, digitális homoknak nevezte el és ezen a néven is szabadalmaztatta. Különlegessége, hogy a manuális homokba rajzolást számítógépes technológiával egészíti ki. Színeket, animációkat, képeket szőhetünk bele az élő előadásba, ami komplexebbé teszi a vizuális élményt. 2013 óta Városi Gabriellával dolgoznak együtt az animációkon és előadásainkon.

2013-tól több csoportos kiállításon vett részt Menyhárt Tamással, Verebélyi Diával, Városi Gabival, ef Zámbó Istvánnal, Czuder Tamással.

Legújabb képein a gyermekkor, család témakör és a családtagok egymáshoz való viszonya foglalkoztatja leginkább, ennek a sorozatnak az Apák napja címet adta.

 

Kategória

Kiállítás