2022. augusztus

H
1
K
2
Sze
3
Cs
4
P
5
Szo
6
V
7
H
8
K
9
Sze
10
Cs
11
P
12
Szo
13
V
14
H
15
K
16
Sze
17
Cs
18
P
19
Szo
20
V
21
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
P
26
Szo
27
V
28
H
29
K
30
Sze
31
kulturliget eseménynaptár


Kamasz táncház programsorozat

Kamasz táncház programsorozat

 

A Kamasz Táncház programsorozatunk 2021. szeptembertől péntek esténként hívta táncba a lelkes táncolni vágyó fiatalokat. Ezen alkalmakon találkoztak a népzenét, néptáncot kedvelő tinédzserek, hiszen a néptáncolás aktivitást kelt, lelket épít, olyan szocializációs tényező, aminek fontos küldetése, tudat- és közösségformáló ereje van. A táncház nemcsak mozgáson alapuló közösségi élményt ad a kiskorúaknak, hanem olyan többletismeretet, aminek segítségével történelmi és földrajzi síkon is el tudták helyezni a tanult táncdialektusokat, mozdulatokat, mozdulatmotívumokat.
Lehetőség teremtődött arra, hogy a kezdő vagy kevésbé gyakorlott, néptánc után érdeklődők tánctudása csiszolódjon, új lépéseket, formákat tanulva, ismerete gyarapodjon. A foglalkozások során, a táncpedagógusok alkalmazkodva a jelenlévők ismereteihez és tánctudásához mérten mutatták be az alaplépéseket.

A táncházba járók kiváló táncmesterektől – Farkas Fanni és Kiss Balázs – tanulhattak szatmári, széki, rábaközi, székelyföldi, magyarpalatkai, felcsíki vagy gömöri táncrendeket és átfogó ismeretet adtak a népi hangszerekről, néphagyományokról, szokásokról. Mindezekhez a fergeteges hangulatot, az élő népzenei kíséretet Takács Bori és Bandája biztosította. A fiatal csapat felkészült a táncházi muzsikálásra, mind a tánckíséret, mind a tánctanítás – szabadtánchoz illeszkedő muzsikálás tekintetében. A szakmai koordinátor, és a zenekar mentori feladatait Kuczera Barbara, népzenész, népi hegedűoktató tanár vállalta el.

A program regisztrációt követően ingyenesen volt látogatható.

 

A Kamasz Táncház programsorozat
a Csoóri Sándor Alap támogatásával valósul meg.

 

Kamasz táncház I. - 2021. szeptember 24.

Szatmári és székelyföldi táncokat tanultak az érdeklődő fiatalok a Kamasz táncházban

Takács Bori és Bandája húzta a talpalávalót.

 

Kamasz táncház II. - 2021. október 22.

Legutóbb tanult lépések mellett újdonságokat is tanultak a táncosok. Magyarpalatkai táncok és dalok volt a kínálat.

 

Kamasz táncház III. -  2021. november 19.

Gömöri és rábaközi dallamokra ügyesedtek a fiatalok, de nem maradt el a daltanulás és a viselettörténeti beszélgetés sem.

 

Kamasz táncház IV. - 2021. december 3.

Még a Mikulás is meglátogatta a kamasz táncosainkat. Táncoláshoz kicsit fáradt volt, de a szaloncukor nem maradt el.