2023. november

Sze
1
Cs
2
P
3
Szo
4
V
5
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
P
10
Szo
11
V
12
H
13
K
14
Sze
15
Cs
16
P
17
Szo
18
V
19
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Szo
25
V
26
H
27
K
28
Sze
29
Cs
30
kulturliget eseménynaptár

Újragondolt hagyomány

2023. február 24-25.

Újragondolt hagyomány

Cigány Kultúra a XXI. században

 

Február végén kétnapos rendezvénysorozatban arra kerestük a választ, hogy a sokszínű cigány kultúra dallam- és  motívum kincse, kulturális értékei hogyan kerülhetnek közelebb a XXI. század emberéhez?

Pénteken délelőtt két kerületi középiskolás osztályt hívtunk el Kovács A. Máté Indiától - Európán át, Magyarországig című előadására mely hivatásos zenészek bevonásával a zene eszközén keresztül mutatta be a cigányok vándorlását, hagyományait és értékeit.

Péntek este autentikus cigány táncház várta az érdeklődőket, ahol a Retrom zenekar biztosította a talpalávalót és Balogh Zsolt tánctanár segítette a lépések elsajátítását.

 

Szombat délután a rendezvénysorozat egy ékszerkészítő workshoppal folytatódott, ahol a Romani Design által használt alapanyagok felhasználásával készíthettek mutatós kiegészítőket a látogatók.

Ezzel párhozamosan a Kecskemétfilm Kft. képviseletében Horváth Mária rendező előadásában tájékozódhattak az érdeklődők a Cigánymesék című sorozat alkotói folyamatáról. A rendezvénysorozat kísérőjeként a Napfény folyosó falait az elmúlt hónapban a rajzfilm képkockáiból összeállított kiállítás díszítette, a látogatók nagy örömére.

 

A kétnapos rendezvényfolyam záróeseménye a Romani Design egyedi kreációiból összeállított divatbemutató volt, melyhez az élőzenei kíséretet Varga Helena és zenekara adta.

 

A program megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

https://nka.hu/